Svet
1 ogledov

Obama za boljše odnose z Iranom

ZDA in Iran nimata diplomatskih odnosov že od leta 1980. Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je pozval iranski narod k novemu začetku in odkritemu sodelovanju med državama. Iran pričakuje konkretna dejanja.

Ameriški predsednik Barack Obama je poudaril, da se Washington zavzema za vzpostavitev konstruktivnih vezi z islamsko republiko in da bi Iran lahko zavzel pravo mesto v svetu, če bi se odpovedal terorizmu in sprejel mir. "Skoraj tri desetletja so bili naši odnosi napeti," je dejal Obama v sporočilu ob iranskem novem letu. "Toda ob tem prazniku smo se spomnili na skupno človečnost, ki nas povezuje."

V Iranu so poziv pozdravili, a pričakujejo konkretna dejanja, je izjavil svetovalec iranskega predsednika Ali Akbar Džavankefr. "Pozitivno sprejemamo voljo ameriškega predsednika, da spore iz preteklosti postavimo na stan, toda do tega ne bomo prišli tako, da bomo pozabili na pretekli sovražen in agresiven odnos ZDA," je dejal svetovalec za medije iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Solana pozdravil ponudbo
Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je pozdravil Obamovo sporočilo in dejal, da si zasluži "inteligenten odgovor". Izjava ameriškega predsednika je po njegovih besedah "zelo konstruktivno sporočilo" in "zelo dobra ponudba".

"Močno upam, da bo Iran posvetil veliko podrobnosti temu, kar je povedal predsednik Obama. Upam, da bo to odprlo novo poglavje v odnosih s Teheranom," je dejal Solana, ki vodi mednarodna pogajanja o spornem iranskem jedrskem programu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.