Svet
16 ogledov

Obama za enotno in močno Evropo

Hollande, Obama, Merklova, Cameron in Renzi EPA
V Hannovru poteka srečanje nemške kanclerke Angele Merkel s predsednikoma ZDA in Francije Barackom Obamo in Francoisom Hollandom ter premierjema Velike Britanije in Italije Davidom Cameronom in Matteom Renzijem. V središču pogovorov: skupni boj proti terorizmu in razmere na kriznih žariščih, kot so Sirija, Libija in Irak.

Peterica voditeljev se je sestala v gradu Herrenhausen v Hannovru. Angela Merkel je ob napovedi srečanja sporočila, da se bodo pogovarjali o pomembnih mednarodnih vprašanjih, kot so begunska kriza, sirski konflikt, nemirna Libija, razmere v Ukrajini in odnosi z Rusijo.

Predstavniki Bele hiše so sporočili, da se želi Barack Obama z evropskimi kolegi pogovoriti o skupnih protiterorističnih naporih po terorističnih napadih v Parizu in Bruslju, izpostavil pa naj bi predvsem potrebo po učinkovitejši izmenjavi informacij med njihovimi državami in tudi znotraj Evrope. Po navedbah Bele hiše se bodo voditelji v Nemčiji pogovarjali tudi o boju proti skrajni Islamski državi v Iraku in Siriji.

Na sporedu bodo tudi dodatni koraki zveze Nato pri "naslavljanju izzivov na vzhodni in južni periferiji Evrope" in pogajanja o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu (TTIP) med ZDA in EU, nov krog katerih se bo začel prav danes.

Države pozval k ostrejšemu boju zoper IS

Barack Obama in Angela Merkel | Avtor: EPA EPA

Obama je že v nedeljo prispel v Nemčijo, kjer se je na dvostranskem srečanju sestal z Merklovo, skupaj pa sta tudi odprla industrijski sejem v Hannovru. Med temami njunih pogovorov je bil predvsem TTIP, prav tako pa aktualna krizna žarišča in odnosi med Nemčijo in ZDA.

Obama je danes v govoru v Hannovru pozval k evropski enotnosti v luči porasta populizma in skepticizma o EU. Močna in enotna Evropa je za svet nujna, je povedal Obama ter primerjal današnjo blaginjo z vojnami in trpljenjem prejšnjega stoletja.

Čeprav je priznal, da so lahko evropske institucije frustrirajoče, je Obama poudaril, da zapiranje posameznih držav vase ni rešitev za težave Evrope. Ameriški predsednik je evropske države še pozval, naj prevzamejo večji del skupnega bremena za zagotavljanje varnost ter da bi vse od evropskih držav lahko storile več v boji zoper Islamsko državo.

Barack Obama | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • izRODEk 22:30 25.april 2016.

    Take, ki so 1914-ga podpirali zločince kot je bil takrat Hitler danes pa je to Obama, so takrat streljali. SF/SN! Nič se ne bo spremenilo, če se ne bomo uprli! #UPOR