Svet
3 ogledov

Obama za reforme potrebuje več časa

Jon Stewart, Barack Obama, The Daily Show
1/7
Žurnal24 main
Ameriški predsednik Obama je v satirični oddaji The Daily Show prosil za več časa za izvajanje reform.

Ameriški predsednik Barack Obama je bil osrednji gost komične oddaje The Daily Show Jona Stewarta, ki so jo predvajali včeraj zvečer na mreži Comedy Central. Temnopolti predsednik pa je tudi prvi predsednik, ki je sprejel povabilo na nastop v satirični oddaji.

Njegov nastop v oddaji je bil nekaj dni pred kongresnimi volitvami, kjer bi demokrati lahko izgubili veliko podpore. "Naredili smo premik in to je sprememba v življenju slehernih ljudi," je povedal Obama. "Pa je to dovolj? Ne. In tako pričakujem, in mislim, da večina demokratov pričakuje, da si ljudje želijo videti več napredka."

Stewart ga je izzval, naj mu odgovori, zakaj naj bi njegovi demokrati dve leti po njegovi obljubi po upanju in spremembah upali na novo priložnost. Predsednikov odgovor je bil, da se spremembe ne zgodijo kar čez noč. "Ko smo med kampanjo obljubljali spremembo, v katero lahko verjamete, ni bila mišljena kot sprememba v 18 mesecih. Bila je sprememba, v katero verjamemo, a bomo za njo še vedno trdo delali."

Jon, vaša oddaja mi je všeč, ampak to je nekaj, s čimer se z vami močno ne strinjam. Da je predstava o zdravstveni reformi strašljiva.
Barack Obama

Predsednik je priznal, da se pojavlja razočaranje nad dolgotrajno brezposelnostjo in vedno večjim stanovanjskim problemom, a obenem poudaril, da se Američani ne zavedajo nekaterih dosežkov njegove administracije. "Ali nas nameravate na zabavi razveseliti s službami in zdravstvenim zavarovanjem?" je bil duhovit voditelj. Obama je ovrgel navedbe, da je reforma zdravstvenega sistema "strašljiva".

V zagovor zdravstveni reformi in trudu, da spodbudi gospodarstvo, Obama upa, da bodo njegovi demokrati v bližajočih se volitvah nagrajeni za svoja prepričanja.







Na koncu intervjuja je Obama izrekel svojo priljubljeni stavek iz svoje kampanje: "Da, zmoremo." (Yes, we can.), voditelj pa se je pri tem nasmejal. "A to se ne bo zgodilo čez noč," je še dodal predsednik.

Oddaja The Daily Show se norčuje iz politikov obeh opcij, a voditelj je bolj naklonjen levim, večina oddaje pa udriha po očitni hipokriziji in pobožnjaštvu v vrstah republikancev.

Gledalci satirične oddaje so večinoma mladi, predsednik pa upa, da bo med njimi vzbudil navdušenje pred volitvami. Predstavnik Bele hiše Robert Gibbs meni, da je oddaja prava za naslavljanje mladih volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.