Svet
12 ogledov

Obama zagovarja odziv vlade

Raziskava je pokazala, da šele vsak tretji Američan meni, da je Obama kristjan. Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama zagovarja ravnanje svoje administracije v zvezi z razlitjem nafte. BP bo v naslednjih dveh dneh vedela, ali ji je uspelo popolnoma ustaviti iztekanje nafte.

Ameriški predsednik Barack Obama je ostro zavrnil kritike in zatrdil, da je razlitje nafte v Mehiškem zalivu prednostna naloga njegove administracije. Obama se namreč v zadnjih dneh sooča s številnimi kritikami na račun odziva ameriške vlade na ekološko katastrofo, ki je prizadela južno obalo ZDA. „Tisti, ki mislijo, da je odziv naše vlade prepočasen, ne pozna vseh dejstev,“ je na konferenci povedal Obama. Dodal je, da je z vsakim dnem bolj jezen, ker jim ne uspe ustaviti iztekanje nafte.

Več kot polovica Američanov zadovoljnih

Obama je sicer dejal, da razume razočaranje in jezo tamkajšnjih prebivalcev ter priznal, da vlada nima boljših tehnoloških možnosti za ustavitev iztekanja nafte, kot jih ima naftna družba BP. „Verjeti moramo, da bo naftni družbi BP uspelo,“ je povedal Obama. Javnomnenjske raziskave so pokazale, da je več kot 60 odstotkov Američanov zadovoljnih z odzivom vlade na razlitje nafte.

Le nekaj ur pred Obamovo novinarsko konferenco pa je odstopila direktorica službe za upravljanje z rudninami (MMS), ki nadzoruje črpanje nafte ob obalah ZDA, Elizabeth Birnbaum. Preiskava je namreč pokazala, da so bili uslužbenci MMS, ki bi morali naftno industrijo nadzirati, v tesnih odnosih s to industrijo in so večinoma čakali, da se upokojijo iz vladne službe in dobijo veliko bolje plačano delo pri naftnih podjetjih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Zmage še ne morejo razglasiti

Naftni družbi BP je medtem uspelo upočasniti iztekanje nafte iz poškodovane vrtine v Mehiškem zalivu, toda kljub temu menijo, da bodo lahko v naslednjih 24 do 48 urah zatrdili, ali jim je to zares uspelo. Družbi je uspelo stabilizirati vrtino in zdaj vanjo črpajo blato, tako da ogljikov vodik ne prihaja več navzgor. BP je včeraj možnosti za uspeh ocenil z med 60 in 70 odstotki, če pa jim iztekanje nafte uspe ustaviti, bodo vrtino zacementirali. Tony Hayward, generalni direktor družbe je obljubil, da bodo uporabili vse možnosti, ki so na voljo. „Če nam ne uspe z blatom, bomo poskusili z drugim materialom, kot so golf žogice. Luknjo lahko znova poskusimo pokriti s kupolo, ki jo imamo pripravljeno na morskem dnu,“ je povedal Hayward.

Največja naravna katastrofa
Po novih ocenah je doslej v morje izteklo že med 72 in 147 milijonov litrov nafte. Strokovnjaki menijo, da je naftni madež presegel vse naravne katastrofe, tudi najbolj znano razlitje tankerja Exxon Valdez leta 1989 na Aljaski. Naftni madež pa je od obale Louisiane oddaljen le še 110 kilometrov, ribiški industriji pa grozi popolno izumrtje.

Ameriška agencija za oceane in ozračje je sporočila, da se Atlantiku obeta huda orkanska sezona, ki bo morda najhujša doslej, kar bo še povečalo škodljive posledice izliva nafte v Mehiškem zalivu. Hudi orkani bodo raznesli nafto iz Mehiškega zaliva po širšem območju in razširili ekološko katastrofo. NOAA za letos predvideva med osem do 14 orkanov, od tega naj bi jih med tri in sedem doseglo hitrost vetra nad 180 kilometrov na uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.