Svet
2 ogledov

Obama zna unovčiti tudi omedlevanje

Obama obvladuje prostor govorniškega odra. Žurnal24 main
Da je novi ameriški predsednik Barack Obama izjemen govornik, je jasno vsem. Vmes pa se znajdejo tudi poteze, ki bi jih lahko označili tudi za manipulatorske.

Celo njegov vstop na sceno zaznamuje govor. Enega izmed najbolj znanih do zdaj, z naslovom Yes, we can change, pa je imel po tem, ko so ga demokrati izbrali za svojega predsedniškega kandidata.

Ko poslušalci omedlijo ...
Morda pa je bilo do zdaj malo manj očitno, da zna dobro izkoristiti vsak položaj – tudi, če nekdo od navzočih med njegovim govorom omedli tik pod govorniškim odrom. V kolažu posnetkov je videti, da ima Obama tudi za take primere povsem izpiljen način odzivanja. Na katerikoli točki sunkovito prekine svoj govor, izda navodila, kam naj se kdo premakne, in pomaga tudi sam. Tu je nekaj prevedenih odlomkov – podobnosti med posameznimi okoliščinami so očitne:

"Počakajte, nekdo tukaj je omedlel. Lahko kdo pomaga? Zdravstvena oskrba prihaja. Naredite nekaj prostora in jo pustite leči."

"Je vse ok? Nekdo je omedlel. Dajte mu malo prostora. Priskrbite mu nekaj vode. Ima kdo kaj vode? Izvolite (sam poda plastenko vode). Prepričali se bomo, da je ok. Ja, vse je v redu."

"Videti je, da je nekdo omedlel. Dajte mu malo prostora. Če lahko kdo, ki je usposobljen, pomaga, bi bilo super. Dajte mu malo prostora. Lahko naredite malo prostora? Če ima kdo kaj vode ..." (znova sam med občinstvo vrže plastenko vode)


Nekdanji ameriški predsednik George Bush pa je za svoje občinstvo poskrbel z raznimi šalami in lapsusi, ki so v zgodovino odšli kot bušizmi. Kdo prepriča bolj?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.