Svet
15 ogledov

Obamo so zavrnili

(Foto: Flynet) Žurnal24 main
Ameriški senat je zavrnil začetek razprave o predlogu zakona o reformi finančnega sistema, s katerim skuša Obamova administracija zagotoviti zvezni nadzor nad finančnimi ustanovami.

Za začetek razprave v senatu je bilo potrebnih 60 glasov, vendar je zanj glasovalo le 57 senatorjev, medtem ko jih je bilo 41 proti, med njimi tudi dva demokrata. Dva republikanca sta se glasovanja vzdržala.

"Globoko sem razočaran, ker so senatni republikanci v bloku glasovali proti začetku javne razprave o reformi Wall Streeta. Nekateri izmed teh senatorjev morda menijo, da je takšna obstrukcija dobra politična strategija, drugi pa v odložitvi razprave vidijo priložnost, da se ta razprava preseli za zaprta vrata, kjer jo bodo lobisti finančne industrije lahko razvodeneli ali povsem zatrli," je v sporočilu po glasovanju menil ameriški predsednik.

"Reforma bi preprečila ponovitev krize"
Toda ljudje si tega ne morejo privoščiti, je opozoril Obama in spomnil, da je neodgovornost Wall Streeta nedavno skoraj spravila na kolena ameriško gospodarstvo.

"Reforma, za katero si že leto dni prizadevata obe stranki, bi preprečila ponovitev podobnih kriz, zato pozivam senat, naj gre nazaj na delo in postavi interese države pred strankine," je bil odločen Obama, ki si je uresničitev reforme postavil za glavni politični cilj na domačem parketu.

Banke zakonu nasprotujejo
Ameriško združenje bank predlagani novi zakonodaji nasprotuje, pri čemer ga motita predvsem predvidena ustanovitev nove agencije za zaščito potrošnikov, ki naj bi se borila proti bančnemu zavajanju, ter zvezni nadzor nad velikimi finančnimi ustanovami, ki lahko s propadom ogrozijo ves sistem.

Predlog predvideva, da centralna banka Federal Reserve (Fed) dobi pooblastila za nadzor nad vsemi velikimi finančnimi ustanovami, obenem pa izgubi nadzor nad manjšimi bančnimi holdingi z manj kot 50 milijardami premoženja.

Predvideva tudi mehanizem za nadzorovan propad velikih finančnih ustanov brez pomoči denarja davkoplačevalcev. Reforma naj bi prinesla neko razumno mejo za rast finančnih velikanov, prav tako se obetajo regulacije finančnih transakcij, ki so bile doslej brez njih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.