Svet
13 ogledov

Obamo zapustila desna roka

Rahm Emanuel (desno) odhaja v Chicago kandidirat za župana, na položaju v Beli h Žurnal24 main
Barack Obama se je poslovil od svojega šefa kabineta Rahma Emanuela, ki odhaja v Chicago kandidirat za župana, na položaju v Beli hiši pa ga bo zamenjal Obamov svetovalec Pete Rouse.

Obama je ob slovesu pred člani kabineta in administracije dejal, da brez Emanuelovega vodstva ne bi mogli doseči vsega, kar so dosegli doslej. Emanuel je ob slovesu z najpomembnejšega položaja v Beli hiši dobil velik aplavz sodelavcev in dejal, da se veseli novih izzivov, medtem ko kandidature za župana ni omenjal.

Na položaju ga bo zamenjal nekdanji šef kabineta nekdanjega demokratskega senatorja iz Južne Dakote Toma Daschlea, Peter Rouse, ki je nemudoma pokazal, da bo vsaj na zunaj popolno nasprotje od predhodnika. Medtem ko se Emanuel nikoli ni bal javnih prepirov pred kamerami, pa je Obama za Rousea dejal, da še ni videl kamere ali mikrofona, ki bi mu bila všeč. Rouse na slovesnosti ni povedal ničesar.

Rouse na položaju le začasno?
Obama se bo za stalnega naslednika Emanuela odločil šele po volitvah 2. novembra. Ugibanja o tem, da bo Emanuel predčasno zapustil položaj, sicer trajajo že vse od aprila, ko je javno povedal, da ga zanima položaj župana Chicaga. To je postalo mogoče šele septembra, ko je zadnji v vrsti demokratske županske dinastije Chicaga Richard Daley sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat.

Obama je Emanuela vzel k sebi, ker oba prihajata iz Chicaga in zaradi njegovega slovesa brezkompromisnega borca. Ta sloves se je do danes malce omajal, saj mu predvsem levica zameri domnevno premajhno odločnost v boju z republikanci za predsednikove prioritete. Vzdevek "Rhambo" je menda upravičil bolj v prepirih z levico kot desnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.