Svet
4 ogledov

Obamovi lani zaslužili skoraj 800 tisoč dolarjev

Barack Michelle Obama Žurnal24 main
Bela hiša je danes sporočila, da je družina ameriškega predsednika Baracka Obame lani plačala za več kot 160 tisoč dolarjev davkov. Kot kaže dohodninska napoved, sta predsednik in soproga Michelle zaslužila okoli 790 tisoč dolarjev.

Bela hiša je danes objavila dohodninsko napoved družine Obama, ki med drugim tudi kaže, da je predsedniški par v dobrodelne namene 39 organizacijam namenil več kot 172 tisoč dolarjev oziroma 22 odstotkov prihodkov.

 

Efektivna davčna stopnja predsednika Baracka Obame je po olajšavah znašala 20 odstotkov, kar pomeni, da je bila nižja kot za mnoge Američane, ki zaslužijo manj od predsednika.

30 odstotkov davka na dohodek

Obama, ki se bo novembra potegoval za drugi predsedniški mandat, je sicer v središče svoje predvolilne kampanje postavil pravično obdavčitev oziroma davčno reformo. Zavzema se za uvedbo tako imenovanega Buffettovega pravila, da bi milijonarji plačali najmanj 30 odstotkov davka na dohodek.

Pravilo nosi ime po milijarderju Warrenu Buffettu, ki se ne strinja s tem, da najbogatejši prebivalci ZDA v zvezno blagajno prispevajo manjši delež od svojih prihodkov kot srednji sloj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.