Svet
20 ogledov

Obamovi v pogovorih s talibani

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Obamova administracija je v neposrednih tajnih pogovorih s talibanskimi uporniki v Afganistanu, navaja ameriški časnik New Yorker. S pogovori naj bi ugotovili njihove formalne mirovne pogoje.

Avtor članka v časniku, Pulitzerjev nagrajenec Steve Coll, se sklicuje na več virov iz varnostnih krogov Obamove administracije, ki so mu pojasnili ozadje pogovorov s talibani.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je sicer v petek javno pozvala talibane, naj prekinejo vezi s teroristično mrežo Al Kaida. Ocenila je, da bo zgolj politična rešitev končala vojno v Afganistanu. "Nikoli ne bomo pobili dovolj upornikov, da bi vojaško zmagali v tej vojni," je dejala med govorom v New Yorku.

Pojasnila je še, da so ZDA v zadnjem času v prizadevanjih za spravo v Afganistanu skušale "razdeliti in oslabiti talibane", predvsem pa prekiniti njihove povezave z Al Kaido. Zmerne talibane, ki bi se odrekli nasilju in sprejeli afganistansko ustavo, bi tako rehabilitirali.

Potrdila je še, da ZDA še vedno načrtujejo, da bodo julija začele zmanjševati svojo vojaško navzočnost v Afganistanu, do konca leta 2014 pa naj bi odgovornost za varnost v državi prevzeli Afganistanci sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.