Svet
23 ogledov

Obamovi varnostniki so se ga napili

Barack Obama EPA
Ob obisku ameriškega predsednika na Nizozemskem se je zgodil incident, ki so mu ga zakuhali njegovi varnostniki.

Tri pripadnike ameriške tajne službe, ki so bili odgovorni za varovanje ameriškega predsednika Baracka Obame med njegovim obiskom na Nizozemskem, so poslali domov iz "disciplinskih razlogov", danes piše ameriški časnik Washington Post. Trojica je morala domov, ker se je eden od njih napil in onesvestil na hodniku hotela v Amsterdamu, druga dva pa nista bila v stanju, da bi mu pomagala.

Trije varnostniki so bili del skupine, ki neposredno varuje ameriškega predsednika, eden od njih pa naj bi bil celo vodja. Incidenta se je zgodil pred prihodom Obame. Varnostniki so namreč na Nizozemsko prišli že pred predsednikom. 

Tiskovni predstavnik ameriške tajne službe Ed Donovan navedb ni želel komentirati. Potrdil je le, da so trojico poslali domov in da bodo začeli preiskavo. Poudaril je, da varnost predsednika ni bila ogrožena.

Kot piše spletna izdaja Washington Posta, trojica znotraj varnostne službe pripada t. i. CAT oddelku, najbolj elitni skupini, ki je odgovorna za neposreden oborožen spopad v primeru napada na predsednika. Pripadniki CAT skupine so izjemni strelci in psihofizično zelo utrjeni, saj njihova služba traja po 12 ur in več. Velik del njihove službe obsegajo stalna usposabljanja in trening. 

Ni bilo prvič 

Gre za novega v vrsti škandalov, ki so jih zakuhali ameriški tajni agenti. Tako so dva agenta leta lani umaknili iz neposrednega varovanja Obame zaradi navedb o spolnem nadlegovanju.

Predlani pa so se agenti znašli v središču pozornosti, ker naj bi najeli prostitutke in se divje zabavali v kolumbijski Cartageni. Takrat so odpustili več agentov, kasneje pa postavili nova pravila. Ta določajo, da pripadniki varnostne službe najmanj 10 ur pred nastopom službe ne smejo piti alkohola. Ker pa bi imela trojica naslednje jutro sestanek na temo varovanja, so s tem kršili pravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.