Svet
18 ogledov

Obesili so jo, ker je ubila svojega posiljevalca

seriatsko pravo EPA
Iranske oblasti so obesile žensko, ki je bila obsojena zaradi umora svojega posiljevalca.

Reyhaneh Jabbari je bila leta 2007 obsojena zaradi umora Morteza Abdolalija Sarbandija, nekdanjega uslužbenca iranskega ministrstva za obveščevalne in varnostne službe. Njena usmrtitev je bila sprva predvidena za 30. september, a so jo preložili. 

Tako Združeni narodi (ZN) kot Amnesty International (AI) sta opozarjala na številne nepravilnosti v sodnem procesu. Pri ZN so prepričani, da Jabbarijevi niso sodili nepristransko. Pri AI so opozorili na dejstvo, da so bile napake narejene tudi v preiskavi. 

Sarbandi je najel takrat 19-letno notranjo oblikovalko kot pomočnico v svoji pisarni. Jabbarijeva ga je zabodla, potem ko jo je spolno zlorabil. Po dejanju so Jabbarijevo zaprli v samico, kjer so jo mučili. Njenim sorodnikom in odvetniku so dva meseca onemogočali stike z njo.

Več iranskih umetnikov in glasbenikov se je pridružilo oskarjevcu Asgharju Farhadiju, ki je pozival k preklicu usmrtitve. V odprtem pismu je družino žrtve prosil, naj jo pomilostijo, saj to omogoča iranska zakonodaja. Vendar se to ni zgodilo.

Po podatkih ZN so v Iranu letos usmrtili najmanj 170 ljudi. Lani so bili po številu usmrtitev na drugem mestu za Kitajsko. 

Komentarjev 3
  • erikkk 07:25 26.oktober 2014.

    Žal zame je to zelo butast narod ... nimam drugih besed ... sploh pa njihova zakonodaja je morilska in nepravična in popolnoma zgrešena ... igrajo se boga ko jemljejo življenja ... vse to gre v pekel ...

  • jaki 18:52 25.oktober 2014.

    Za domačo nalogo znova preberi, saj kakor opažam, nisi najbolj odprte glave...

  • slajan 17:23 25.oktober 2014.

    . V odprtem pismu je družino žrtve prosil naj jo pomilostijo???? In družina se ni strinjala, kot lahko sklepamo. Bedast članek in bedast avtor!!!