Svet
10 ogledov

Obeta se še več nesreč

Glavni protest bo potekal pred evropskim parlamentom, od katerega protestniki pr Žurnal24 main
Piloti in kabinsko osebje po vsej Evropi opozarjajo na nevzdržen delovnik, ki vpliva tudi na slabšo varnost na poletih. Protestu se pridružuje tudi Slovenija.

Izčrpanost je glavni vzrok za kar 15 odstotkov letalskih nesreč, opozarjajo evropski sindikati pilotov in kabinskega osebja. Z današnjim protestom želijo zato doseči spremembo pravilnika o delovnem času posadk, ki bi zmanjšala število delovnih ur.

V Sloveniji v protestu sodelujejo člani združenja kabinskega osebja, piloti pa ne, ker niso člani združenja, ki organizira protest.

Na same polete protest po besedah predsednice Združenja Gordane Boberič ne bo vplival. Kot je povedala za zurnal24.si, že od jutra na letališču delijo letake, ki opozarjajo na neprimeren delovni čas.

"O tem smo obvestili tudi ministrstvo za promet, ministrstvo za delo in direktorat za civilno letalstvo,"
nam je povedala Boberičeva, kaj več pa v Sloveniji za zdaj ne bodo naredili.

V protestu sicer sodeluje 35 držav, protestniki pa bodo razdelili dva milijona letakov, ki jih bodo delili tudi pred evropskim parlamentom. Možno je, da bodo letalski potniki v Evropi čutili protest in bo prihajalo do zamud letal.

Varčevanje glavni vzrok
Delovne razmere so se po mnenju pilotov in kabinskega osebja močno poslabšale, odkar so letalske družbe začele z varčevanjem. Zaposleni imajo preveč ur, kar vpliva na zbranost in s tem letalsko varnost.

Kljub temu so z Evropske agencije za letalsko varnost sporočili le, da bodo pretehtali argumente zaposlenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.