Svet
14 ogledov

Obglavili tretjega talca

David Haines Profimedias
Pripadniki Islamske države (IS) so obglavili britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa.

44-letnika so skrajneži ugrabili lanskega marca v mestu Atme, ki leži na sirsko-turški meji. Njegovo usmrtitev so člani IS napovedali v videu, ki je prikazoval obglavljenje ameriškega novinarja Stevena Sotloffa. Haines je tako po Sotloffu in fotografu Jamesu Foleyju že tretji talec, ki so ga umorili skrajneži. Vse naj bi obglavil isti rabelj.

"Ti si kriv, David Cameron"

Posnetek tokrat nosi naslov "Sporočilo vsem zaveznikom ZDA“. Haines, oblečen v oranžen pajac, kleči na tleh. Njegove roke so za hrbtom. "Za mojo smrt si kriv ti, David Cameron. Prostovoljno si sklenil zavezništvo z Američani in proti organizaciji IS. /.../ Naš premier Ameriki ne upa oporekati. Nas, britansko ljudstvo, pa bodo zaradi egoističnih odločitev našega parlamenta kaznovali,“ je Haines povedal v govoru, rabelj pa je dodal, da bo Britanec umrl, ker je Velika Britanija Kurdom dala orožje.

Velika Britanija je z ZDA sklenila protiteroristično koalicijo. Britanci so Kurdom pomoč začeli dostavljati v sredo. Dobili so orožje v vrednosti 1,6 milijona funtov (približno dva milijona evrov) in obljubo, da bodo Britanci pomagali pri urjenju kurdskih vojakov. V omenjeni koaliciji so sicer tudi Italija, Nemčija, Francija, Poljska, Danska, Kanada, Avstralija in Turčija.

Britanski premier Cameron se je na Hainesovo smrt odzval na Twitterju. Umor je označil za dejanje čistega zla in napovedal, da bodo storili vse, da bodo morilci kaznovani. Cameronove besede je potrdil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Oglasil se je tudi žrtvin brat, ki je povedal, da je bil 44-letnik – kar se humanitarnega dela tiče - velik entuziast in da ga bodo zelo pogrešali. 

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 07:46 15.september 2014.

    Musli je Musli, treba je tako kot je F.M Ježek reku na Kolpi je treba zid postav, pa še lince zazidat da nebi slučajn na to stran zlezl.