Svet
17 ogledov

"Obglavili" vodjo hekerske skupine Lulzsec

aretacija Shutterstock
Interpol je zaradi piratstva na internetu prijavil dva hrvaška državljana. Po tem, ko sta za svoje potrebe s spleta prenesla filme, računalniške igre in program Microsoft Office, so ju aretirali. V ZDA pa so aretirali vodjo hekerske skupine Lulzsec.

Ameriška policija je aretirala vodjo hekerske skupine Lulzsec Xavierja Monsegurja in ga obtožila sodelovanja pri napadih na strežnike podjeteja eBay in Sony Pictures. Tamkajšnje oblasti so ob tem še povedale, da so poleg Monsegurja aretirali še najmanj tri hekerje iz omenjene skupine, ki jo sicer povezujejo s skupino Anonymous.

Tokratne aretacije so še dodaten udarec za skupino, saj je eden izmed njenih vodilnih članov pomagal policistom pri zbiranju dokazov in prijetju vodje skupine, poroča Fox News.

"To je uničujoče za skupino ... obglavili smo vodjo Lulzseca," je dejal predstavnik FBI. Alan Woodward iz Univerze Surrey je povedal, da je bila organizacija vse od napada na Paypal leta 2011 sicer precej nedejavna.

Hrvaška: nezakonito uporabljala avtorska dela

Prebivalca hrvaškega Kaštela se bosta morala zagovarjati, ker sta za svoje lastne potrebe s spleta prenesla piratske vsebine. Obtožnica ju bremeni nezakonite uporabo avtorskega dela. Neuradno je Interpol na Kaštelana naletel po tem, ko je raziskoval neki drug primer in ju po službeni dolžnosti prijavil, poroča Večernji list.

 

Hrvata sta bila prijeta zaradi kršitve hrvaškega kazenskega zakonika, po katerem je za tovrstno dejanje predpisana kazen od enega do pet let zapora.

Aretacije dišijo po Acti, ki pa še ni v veljavi

Primer je toliko bolj odmeven zaradi nedavnega podpisa sporazuma za boj proti ponarejanju Acta, vendar pa ta (še) ni v veljavi.

Spomnimo. Prejšnji teden je Evropski parlament prejel peticijo proti ratifikaciji mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta), ki jo je podpisalo 2,5 milijona ljudi z vsega sveta.

Nedavno pa so iz Interpola tudi sporočil, da je bilo v operaciji v Evropi in Južni Ameriki aretiranih 25 domnevnih članov hekerskega gibanja Anonymous.

Komentarjev 2
  • wolfyy 18:31 06.marec 2012.

    oky, zdej se pa že mal preveč hecajo teli... interpol preganja take, namesto da bi morilce in tajkune...očitno bo treba res se zaščitit, če ne bomo hoteli ostati brez vsega in v zaporu (vsem priporočam da začnete uporabljat ...prikaži več truecrypt! tako vam ne morejo nič dokazat, lahko mijawkajo, lahko čivkajo, hrane pa ne bodo dobil!)

  • Malo_vesti 17:07 06.marec 2012.

    Nekako zgleda tako, nekdo je dal na internet in čakal kdaj bo kdo pobral kar so omogočil.Le kakšno "gromozansko" škodo so jim naredil. Če bi to moral kupit pač ne bi, ker je pa bilo na razpolago so pa ...prikaži več dobil.In za take stvari lahko gre človek v zapor.Le kaj so naredil potem s tistim ki je pa omogočil "dal na internet" da so lahko pobrali z interneta.Prosim novinarje, še za zadnji podatek.