Svet
154 ogledov

Obilne padavine in poplave ob orkanu Ida

Orkan Ida Epa
Orkan Ida je oslabil na kategorijo 1 in zahteval najmanj eno smrtno žrtev.

Orkan Ida, ki je v nedeljo dosegel obalo ameriške zvezne države Louisiana kot orkan kategorije 4, je medtem že oslabel na kategorijo 1. Pred tem je orkan z vetrom, ki je dosegel hitrost 240 kilometrov na uro, že povzročil obilne padavine in poplave. Zahteval je tudi najmanj eno smrtno žrtev.

Orkan Ida | Avtor: Epa Epa

Iz šerifove pisarne v župniji Ascension so v nedeljo zvečer poročali o prvi znani smrtni žrtvi v ZDA zaradi orkana Ida. Gre za 60-letnega moškega iz bližine prestolnice Baton Rouge, na katerega je na njegovem domu padlo drevo, na spletni strani poroča Reuters.

Biden odredil zvezno pomoč

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem za Louisiano že odredil odredil zvezno pomoč.

Orkan Ida | Avtor: Epa Epa

Orkan je obalo Louisiane dosegel v nedeljo opoldne po krajevnem času v bližini pristanišča Fourchon in to 16 let potem, ko je orkan Katrina, eden najbolj katastrofalnih v zgodovini, prizadel to zvezno državo.

Nacionalni center za orkane je poročal o poplavah na jugovzhodu Louisiane. V zalivu so tudi prekinili skoraj vso proizvodnjo nafte, večja pristanišča ob obalah Louisiane in Mississippija pa so zaprli za ladijski promet.

Orkan Ida | Avtor: Epa Epa

Obsežni izpadi elektirčne energije

V prvih urah, ko je orkan dosegel obalo, je prišlo tudi do obsežnih izpadov električne energije. Več kot milijon domov in podjetij v Louisiani je bilo do pozne noči v nedeljo brez elektrike, je objavilo spletno mesto Poweroutage.US.

Samo v treh dneh, odkar se je kot tropska nevihta Ida pojavila v Karibskem morju, se je okrepila v orkan kategorije 4. Ko je Ida kasneje napredovala proti New Orleansu, se je hitrost vetra zmanjšala na 167 kilometrov na uro, kar jo podatkih ameriškega centra za orkane (NHC) uvršča med neurja kategorije 1 na petstopenjski lestvici Saffir-Simpson.

Orkan Ida | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.