Svet
31 ogledov

Obisk Medvedjeva razbesnel Japonce

Medvedjev je otoke kot prvi ruski predsednik obiskal včeraj ob vrnitvi iz Vietna Žurnal24 main
Japonsko je obisk Dmitrija Medvedjeva na Kurilskih otokih tako razbesnel, da se je odločila odpoklicati svojega veleposlanika iz Moskve.

Japonska je veleposlanika iz Moskve odpoklicala takoj po včerajšnjem obisku ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva na Kurilskih otokih. Medvedjev je otoke kot prvi ruski predsednik obiskal včeraj ob vrnitvi iz Vietnama. Njegova poteza je razburila vrh japonske politike. Obe državi namreč otoke štejeta za svoje.

Rusi jih nadzorujejo, odkar so jih po koncu druge svetovne vojne zasedle vojaške enote takratne Sovjetske zveze, Japonci pa zahtevajo njihovo vrnitev. Zaradi tega državi še vedno nista podpisali mirovnega sporazuma, s katerim bi formalno končali sovražnosti iz druge svetovne vojne.

"Imamo teritorialni spor, ki ga moramo rešiti. Naša politika, ki vključuje podpis mirovne pogodbe in okrepitev ekonomskega sodelovanja, ko bo ta težava rešena, ostaja nespremenjena," je dejal minister za zunanje zadeve Seidži Maehara.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.