Svet
25 ogledov

Obiskovanje staršev obvezno po zakonu!

Starejši moški EPA
Na Kitajskem v veljavi zakon, ki odraslim otrokom nalaga, da morajo obvezno obiskovati svoje ostarele starše.

V nasprotnem primeru jim grozi denarna in celo zaporna kazen. Z zakonom o pravicah starejših želijo preprečiti osamljenost starejših ljudi, ki jih je vse več. Zakon določa, da morajo otroci ne smejo zanemarjati svojih starešv in skrbeti za njihove duhovne potrebe.

Dvomijo v zakon

Zakon je v javnosti sprožil kar nekaj posmeha, hkrati ga pa zaradi dorečenosti ne jemljejo resno. Zakon namreč ne definira, kako pogosti morajo biti ti obiski, ne upošteva, da nekateri živijo daleč od svojih staršev.

Pojavljajo se dvomi, ali je zakon sploh možno uresničevati. "Težko ga je spraviti v prakso, ni pa nemogoče," mnenja odvetnika iz Pekinga Zang Jan Fenga povzema BBC.

"Če bi primer prišel na sodišče na osnovi tega zakona, menim, da bi se končal s poravnavo. Če poravnave ne i dosegli, bi tehnično gledano sodišče posamezniku lahko določili, kolikokrat na mesec mora obiskovati starše. Če oseba ne bi ubogala sodišča, bi ga doletela denarna ali zaporna kazen," je še pojasnil odvetnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.