Svet
13 ogledov

Objava vohunov napaka

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Češka vojska po pomoti objavila identiteto svojih vohunov.

Napaka se jim je pripetila že aprila, ko je državni Inštitut za preiskavo totalitarnih režimov na spletni strani objavil popis čeških vohunov iz komunističnega obdobja. Popis je inštitutu dostavila vojna obveščevalna služba. Pri tem so izpostavili, da je 380 vohunov ostalo aktivnih tudi po letu 1989. To je objavil časnik Mlada Fronta Dnes, danes pa je njihovo pisanje potrdilo tudi češko obrambno ministrstvo.

Časnik trdi, da so nekateri od teh vohunov ostali aktivni do današnjega dne, čemur pa ministrstvo vendarle oporeka. "Resda so bili vohuni aktivni po letu 1989, vendar nihče od omenjenih ni bil več v službi aprila, ko so objavili popis," je izpostavil predstavnik za stike z javnostmi na češkem obrambnem ministrstvu.

Mnogi nekdanji vohuni si danes služijo kruh na drugih področjih, kot so podjetništvo ali celo diplomacija; objava njihovih imen je močno zamajala njihov ugled. Ravno tako pa je objava popisa zagotovo znatno pripomogla tudi tujim obveščevalnim službam pri pridobivanju nekaterih informacij.

Inštitut za preiskavo totalitarnih režimov kot tudi vojna obveščevalna služba medtem v svojih vrstah iščejo krivca za "napako".



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.