Svet
30223 ogledov

Objavil zemljevid, kam bi lahko padla vesoljska postaja

Mednarodna vesoljska postaja EPA
Vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitri Rogozin je danes opozoril, da bi zahodne sankcije proti Rusiji lahko zmotile rusko oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS) in morda celo povzročile njeno strmoglavljenje. Ob tem je pozval k odpravi sankcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Rogozina bi lahko sankcije ovirale delovanje ruskih vesoljskih plovil Sojuz, ki oskrbujejo ISS. Posledično bi to lahko vplivalo na segment postaje, ki pomaga prilagajati njeno orbito oziroma ohranjati pravo smer, zaradi česar bi 500-tonska struktura lahko "padla v morje ali na kopno", je na družbenem omrežju Telegram zapisal vodja Roskozmosa.

"Ruski segment skrbi za popravljanje orbite postaje (v povprečju 11-krat letno) tudi zato, da se ta izogne vesoljskim odpadkom," je še pojasnil Rogozin. Ob objavi zemljevida lokacij, kjer bi lahko ISS padla na Zemljo, je poudaril tudi, da je malo verjetno, da bi se to zgodilo v Rusiji.

Roskozmos je sporočil, da se je že obrnil na ameriško vesoljsko agencijo Nasa ter kanadsko in evropsko vesoljsko agencijo ter "zahteval odpravo nezakonitih sankcij proti ruskim podjetjem".

Rogozin je sicer že februarja na podoben način izpostavil nevarnost padca vesoljske postaje na Zemljo, medtem ko je na Twitterju kritiziral sankcije Zahoda proti Rusiji. Nasa je 1. marca sporočila, da poskuša najti rešitev za ohranitev ISS v orbiti tudi brez pomoči Rusije.

Vesolje je sicer eno od zadnjih področij, na katerih ZDA in Rusija zaenkrat še sodelujeta.

Komentarjev 2
  • pofukanavlada22 07:03 13.marec 2022.

    vesoljska postaja HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  • Pišmevuh 14:25 12.marec 2022.

    Probajte jo usmerit na London.