Svet
24 ogledov

Objavili 200 tisoč dokumentov s Titanika

Pismo, ki ga je 11. aprila 1912 napisal James Paintin, osebni stevard kapitana S EPA
Britanska spletna stran ancestry.co.uk je ob stoti obletnici brodoloma Titanika objavila prek 200 tisoč dokumentov, med katerimi najdemo seznam potnikov, oporoko kapitana Edwarda Smitha in ameriških tajkunov Benjamina Guggenheima in Johna Jacoba Astorja.

Spletna stran ancestry.co.uk je objavila več kot 300 zapisnikov mrliških ogledov in 328 zapisov o truplih, ki so jih po brodolomu potegnili iz vode, kot tudi fotografije nagrobnikov 121 žrtev nesreče. Spletna podatkovna baza, ki si jo bo do 31. maja mogoče ogledati brezplačno, obsega tudi seznam potnikov z ladje Carpathia, ki je prišla na pomoč ponesrečenemu Titaniku in pobrala skoraj vse preživele, ki jih je bilo približno 700. Na krovu "nepotopljivega" Titanika, ki je potonil 15. aprila 1912, ko je med plovbo iz britanskega Southamptona proti ameriškemu New Yorku trčil v ledeno goro, je bilo sicer 1309 potnikov.

"V preteklih letih je veliko družin slišalo govorice, da naj bi na krovu Titanika plul eden od njihovih prednikov, dokazi pa so se v številnih primerih izgubili. Zelo smo veseli, da lahko ponudimo prost dostop do teh dragocenih vsebin, s čimer bomo tisočem ljudi pomagali izvedeti resnico v zvezi s tragičnim potovanjem njihovih prednikov," je pojasnila urednica ancestry.co.uk Miriam Silverman.

Cameronov film Titanik tudi v 3D

Stoto obletnico nesreče Titanika bodo sicer obeležili tudi na druge načine. Izšla bo na primer nova, tridimenzionalna različica filma Titanik, ki ga je leta 1997 posnel hollywoodski režiser James Cameron, na televizijskih zaslonih pa si bo mogoče ogledati dramo o dogodkih na krovu Titanika, ki jo je posnela britanska televizija BBC. Ne bo manjkalo niti novih knjig in skladb, povezanih s kultno ladjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.