Svet
104 ogledov

Objavili dele sporazuma TTIP

TTIP Greenpeace EPA
Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je danes objavila dele čezatlantskega trgovinskega in naložbenega sporazuma (TTIP), o katerem se v strogi tajnosti pogajajo ZDA in Evropska unija. Iz njih je med drugim razvidno, da ZDA v pogajanjih močneje pritiskajo na EU, kot je bilo znano doslej.

Greenpeace svari, da Evropi po sklenitvi sporazuma grozijo precej nižji okoljevarstveni standardi od teh, ki veljajo sedaj.

T.i. načelo preventive, ki zdaj velja v EU in dovoljuje le proizvode, ki dokazano ne škodujejo ljudem in okolju, naj bi zamenjalo v ZDA veljavno načelo tveganja. Po tem načelu bi lahko v Evropi tržili tudi sporne in v številnih evropskih državah, tudi Sloveniji, prepovedane gensko spremenjene organizme (GSO), dokler ne bo dokazano, da so škodljivi.

Iz dokumentov je med drugim tudi razvidno, da Washington grozi z blokado olajšanega izvoza evropskih avtomobilov na ameriški trg, če EU ne bo privolila v uvoz večjega števila ameriških kmetijskih proizvodov, piše nemški Süddeutsche Zeitung, ki mu je Greenpeace posredoval dokumente.

TTIP Greenpeace | Avtor: EPA EPA

Iz dokumentov tudi izhaja, da ZDA ne želijo upoštevati želje EU, naj iz sporazuma izločijo mehanizem ISDS, po katerem bi lahko velike korporacije pred svojimi sodišči tožile države članice, ki bi ovirale njihove interese s svojo zakonodajo.

Greenpeace je že v nedeljo posredoval 248 strani dokumentov nemškemu časniku Süddeutsche Zeitung ter medijskima hišama WDR in NDR. Številni, ki so si med pogajanji smeli ogledati dokumente, ki so sicer strogo varovana skrivnost, so potrdili, da gre za nedavne dokumente.

Z objavo dokumentov s pogajanj so navadni državljani prvič dobili neposreden vpogled v pogajanja. Doslej so od začetka pogajanj pred tremi leti v javnost curljale samo govorice o podrobnostih sporazuma. Vpogled v pogajanja imajo namreč le nekateri predstavniki ZDA, EU in nevladnih organizacij, a morajo o vsebini dokumentov molčati.

"Čas je, da osvetlimo ta pogajanja. Težko pridobljeni napredek na področju varovanja okolja zapravljajo za zaprtimi vrati," je dejala Faiza Oulahsen iz organizacije Greenpeace Nizozemska, ki je v javnost spustila dokumente.

Organizacija Greenpeace je prepričana, da bi morala Evropska komisija priznati, da o pogojih v pogajanjih ni ustrezno obveščala javnosti, pogajanja pa bi morali začeti znova.

Zgolj "vihar v kozarcu vode"

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malström zatrjuje, da EU z nobenim trgovinskim sporazumom ne bo znižala zaščite za potrošnike ali okolje ali varnost hrane. Ob tem je dodala, da dokumenti zgolj odsevajo pogajalska stališča udeleženih strani. Po njenih besedah so današnji "alarmantni naslovi" v medijih zgolj "vihar v kozarcu vode". 

Glavni pogajalec EU Ignacio Garcia Bercero je dokumente, ki jih je objavil Greenpeace, označil za nepopolne in dodal, da nikakor ne odsevajo izida pogajanj ali sporazum med stranema. Zatrdil je, da na podlagi omenjenih dokumentov ni mogoče priti do pravilnih zaključkov. 

"Sporazum bo zaščitil in ne oslabil naše potrošnike, zdravje in okoljevarstvene standarde ter omogočil še tesnejše sodelovanje ZDA in EU za zviševanje standardov po svetu," je sporočil ameriški trgovinski predstavnik Michael Froman. Razkritje dokumentov je označil "v najboljšem primeru za zavajajoče, v najslabšem pa za popolnoma napačno"

Napovedali so preiskavo tega, kako so dokumenti prišli v javnost. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • malonaokoli 08:30 03.maj 2016.

    ZDA izvaja diktaturo nad EU...to vemo že iz akcij zveze Nato, ko je postal razlog za begunce in naval na EU.Šefi v ZDA se ne sekirajo dosti.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:07 02.maj 2016.

    "precej nižji okoljevarstveni standardi"SMC že dela na tem. Okoljevarstvene standarde je potunkala za 15 let nazaj. Ukinlo se je podaljševanje okoljevarstvenih dovoljenj, zdej so stalna, podjetje lahko onesnažuje prekomerno če bi sicer to ogrožalo njen dobiček, ipd bedarije. Sklicujejo ...prikaži večo se pa na evropsko direktivo. Zanimov da se jim pa pri zdravstveni direktivni nič ne mudi. Važn da se čim prej škodi Sloveniji ane. Glej kaj nabijajo: http://www.strankasmc.si/poslanci-smc-bodo-vnovic-podprli-novelo-zakona-o-varstvu-okolja/Pravijo da vse to ne niža okoljevarstvenih standardov. Samo nabijanje.