Svet
55 ogledov

Objavili fotografije ostankov bombe

ostanki bombe Manchester Britanska policija
Policija je aretirala več družinskih članov napadalca, v Tripoliju trdijo, da sta bila brata povezana z Islamsko državo.

Abedi se je pred napadom zadrževal v Nemčiji. Medtem so v javnost prišle fotografije s prizorišča ponedeljkovega terorističnega napada, ki bi lahko razkrile podrobnosti o tem, kako je bila narejena bomba.

V Manchestru so aretirali starejšega brata napadalca in njegovo mamo, v Libiji pa so prejeli mlajšega brata Hashema, za katerega libijska policija trdi, da je povezan z Islamsko državo. Spremljamo ga že več kot mesec in pol. Bil je v stiku z bratom in tudi za napad je vedel."

Očeta Ramadana Abedija je policija odpeljala med televizijskim intervjujem, v katerem je zagotavljal, da je njegov sin nedolžen. "Ne verjamemo v ubijanje nedolžnih. To nismo mi!" je povedal oče. Sin naj bi se v Libiji pripravljal na ramadan.

Abedijev oče naj bi bil borec Al Kaide, pred radikalizacijo pa je delal v varnostni službi nekdanjega libijskega voditelja Gadafija. Tudi starejši sin naj bi bil član skrajne islamske skupine.

Objavili podrobnosti o bombi

Samomorilski napadalec naj bi eksplozivno telo skril bodisi v črnem jopiču bodisi modremu nahrbtniku, piše ameriški The New York Times, katerega poročanje povzema večina britanskih medijev. 

ostanki bombe Manchester | Avtor: Britanska policija Britanska policija

ostanki bombe Manchester | Avtor: Britanska policija Britanska policija

 

Detonator naj bi držal v levi roki. Na eni od fotografij je videti majhen srebrn detonator, ki je po poročanju ameriškega časnika nenavaden, saj takšnih običajno ne uporabljajo v samomorilskih napadih. S fotografij je nemogoče razbrati, ali je imela naprava uro ali sprejemnik, kar bi pomenilo, da bi lahko z napravo upravljali prek radijskega signala.

Britanci ogorčeni zaradi objave

Britanske oblasti objave fotografij niso želele komentirati. Za The Independent je vir dejal, da je takšna objava popolnoma nesprejemljiva. Gre za drugi primer neusklajenosti med britansko in ameriško stranjo. Ameriški mediji so namreč bili prvi, ki so objavili ime in fotografijo samomorilskega napadalca.

Britanska stran je izrazila ogorčenje, saj so jim na ta način otežili preiskavo vseh okoliščin dogodka. Britanske oblasti so računale na element presenečenja. V teku so bile namreč številne hišne preiskave in preverjanja morebitnih sodelavcev napadalca. 

Britanska premierka Theresa May naj bi se o tem pogovarjala danes z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ob robu zasedanja vrha Nata v Bruslju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • moder 13:29 26.maj 2017.

    Israel Secret Intelligence Service

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:55 25.maj 2017.

    Ok... potem obrazloži izjavo Cie, da so trenirali ISIS in jim pošiljali orožje... Torej CIA = ISIS.

  • matz 13:15 25.maj 2017.

    ej ti pa prav v vsem vidis teorijo zarote. najbrz tudi haarp, pa chemtraili, pa flat earth teorije so ti pri srcu, a?