Svet
29 ogledov

Objavili imena homoseksualcev, grozi jim dosmrtna ječa

Ugandski časopis Red Pepper EPA
Objava imen domnevnih homoseksualcev je že vodila v nasilje in celo smrt enega od imenovanih. Zakon sicer za homoseksualnost predvideva dosmrtno ječo.

Sporni zakon, ki za istospolno usmerjene predvideva tudi možnost dosmrtne ječe, je v Ugandi po navedbah aktivistov sprožil medijski lov na čarovnice. Tabloid Red Pepper je v torek, dan po predsednikovem podpisu zakona, objavil imena 200 domnevnih homoseksualcev; po nekaterih navedbah je objava že vodila v nasilje in celo smrt enega od imenovanih.

Časnik je pod naslovom "Razkriti" objavil fotografije številnih domnevno istospolno usmerjenih Ugandčanov ter jih pospremil z zgodbicami o njihovih dejanjih in kratkimi biografijami.

Znana borka za pravice istospolno usmerjenih Jacqueline Kasha je zatrdila, da je bil po objavi homoseksualni par tarča brutalnega napada, pri čemer je en človek umrl, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Omilili" kazen 

Ugandski parlament je sporni zakon sprejel sredi decembra, predsednik Yoweri Museveni pa ga je kljub močnemu mednarodnemu nasprotovanju podpisal v ponedeljek.

Sprva so celo predvidevali, da bi za homoseksualnost uvedli kar smrtno kazen, a so to potem omilili v dosmrtni zapor. Novi zakon z zaporom grozi tudi tistim, ki ne prijavijo homoseksualcev in ki promovirajo homoseksualnost.

Minister za zdravje: Vsi bodo obravnavani enako 

"Kljub sprejetju strogega zakona bodo vsi, tudi homoseksualno usmerjeni, deležni zdravstvene oskrbe brez diskriminiranja," je zatrdil minister za zdravje Ruhakana Rugunda. Pozval jih je, naj bodo kljub zakonu odkriti z zdravstvenimi delavci in naj svojo spolno usmerjenost priznajo, še posebej če gre za sume virusa HIV, ki je v tej državi močno razširjen. Po njegovem zatrjevanju bodo zdravstveni delavci o tem molčali. 

Denarja vse manj 

So se pa številni zbali, da bo že tako revna država ostala brez mednarodne pomoči, od katere je močno odvisna. Od ZDA na primer na leto za zdravstveno blagajno prejmejo več milijard dolarjev pomoči. Ameriški državni sekretar John Kerry je medtem že napovedal mogoče spremembe v financiranju. Pomoč so po sprejetju zakona že ukinile Norveška, Nozozemska in Danska.  

Komentarjev 6
  • Ferluci 13:45 26.februar 2014.

    Meni so pedri vendo smešni. Sploh umetniki. Migajo z ritko, tako prefinjenona tanko govorijo.. In kaj, če so smešni?

  • axl 13:19 26.februar 2014.

    In sedaj naj se smejim, bolano.

  • axl 13:18 26.februar 2014.

    Tako kot si ti, umsko bolani.