Svet
21 ogledov

Objavili posnetke, blokiral YouTube

Erdogan Turčija IOC MOK olimpijski komite kongres Buenos Aires EPA
Po Facebooku in Twitterju tokrat Turki ne morejo dostopati do spletnega portala YouTube. Na njem se je namreč znašel posnetek, ki ni v čast premierju Erdoganu.

Državni organ za telekomunikacije (TIB) je sporočil, da gre pri blokadi portala YouTube za "administrativni ukrep". Pred tem je namreč na portalu zakrožil zvočni posnetek, ki naj bi nastal s prisluškovanjem visokim turškim politikom, medtem ko so razpravljali o morebitni vojaški akciji v Siriji.

Na posnetku naj bi bilo slišati vodjo turških obveščevalcev, zunanjega ministra in namestnika poveljnika turške vojske, kako razpravljajo o možnem scenariju vojaške akcije v Siriji. Gre za potencialno zelo resno zadevo, saj naj bi posnetek nastal s prisluškovanjem strogo tajnim in zelo občutljivim pogovorom.

"Nekaj so spravili na YouTube"

Odgovornost za objavo posnetka je turški premier Recep Tayyip Erdogan že pripisal političnim nasprotnikom. "Nekaj so spravili na YouTube (...) To je bil sestanek o naši nacionalni varnosti (...) To je nizkotno, strahopetno, nemoralno dejanje. Šli bomo v njihove jame. Komu služite s prisluškovanjem?" je premier dejal na shodu pred nedeljskimi lokalnimi volitvami.

Tudi zunanje ministrstvo je objavo posnetka napadlo kot "nizkoten napad" na nacionalno varnost Turčije in "vohunjenje". Kot so dodali, je povsem normalno, da v državi razpravljajo o tem, kako čim bolje zaščititi lastnino države pred terorističnimi elementi. Poleg tega so bili deli pogovora "izkrivljeni", so zatrdili.

"Obupano" dejanje

Evropska unija je današnjo blokado YouTubea že kritizirala kot "obupano" in skrb vzbujajoče dejanje. "Mi v Evropi se zavzemamo za odprt internet in svobodo izražanja za vse," je v izjavi poudarila evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes in dodala, da izraža podporo vsem tistim, ki podpirajo "resnično svobodo in demokracijo".

Erdogan spletna družbena omrežja že nekaj časa obtožuje, da namerno širijo lažne informacije o njem in njegovih sodelavcev. V zadnjem času je namreč na spletu - predvsem Facebooku, Twitterju in YouTubeu - zakrožilo že kar nekaj zvočnih in video posnetkov, ki so za Erdogana in njegove sodelavce precej obremenjujoči.

TIB je pred slabim tednom zato tudi blokiral Facebook, ker naj ne bi upošteval sodnih odredb, da mora s spleta umakniti določene sporne vsebine. V sredo je sicer turško sodišče odredilo odpravo blokade Twitterja v državi.

Ga bo posnetek stal zmage?

Prav v sredo zvečer se je pojavil še en posnetek, ki utegne Erdoganu na prihajajočih lokalnih volitvah dodatno škoditi. Objavila ga je skupina, ki se je poimenovala DLMHACK, pri čemer je D sestavljen iz srpa in kladiva.

Če gre verjeti njihovemu zvočnemu posnetku, je Erdogan pred štirimi leti naročil izdelavo triminutnega video posnetka, zaradi katerega je moral nato - tik pred volitvami - odstopiti vodja opozicijske stranke CHP Deniz Baykal. Kot so pojasnili, so se do posnetka dokopali tako, da so vdrli v elektronsko pošto Erdoganovega svetovalca in tesnega zaupnika.

Naročil, da ga ujamejo z ljubico

Na spornem posnetku izpred štirih let sta bila tedaj 71-letni Baykal in njegova bivša tajnica, kasneje poslanka njegove stranke CHP. Oba sta gola in v očitno intimnih pozah. Ker sta bila oba poročena - in to ne en z drugim - je video v konservativni Turčiji močno odmeval in Baykal ni imel druge možnosti, kot da se umakne z vrha stranke.

Že takrat je vztrajal, da mu je zadevo podtaknil Erdogan in v sredo objavljeni posnetek to potrjuje. Na njem je namreč med drugim slišati Erdogana, kako sodelavcem naroči, naj posnamejo srečanje Baykala z ljubico in ga nato objavijo. Baykal je danes od premiera že terjal pojasnilo in ga obtožil "velikega satanskega scenarija".

Komentarjev 2
  • allstarr111 22:30 27.marec 2014.

    No je vsaj odstopil, dočim pri nas nebi 100% bi najdu 1001 izgovor samo da bi ostal na stolčku.

  • maresem 19:35 27.marec 2014.

    In to turško zaplankano in primitivno državo naj bi sprejeli v Evropo? Ja... samo še tega manjka.