Svet
11 ogledov

Objavili prve zapiske zaslišanj Breivika

Breivik v avtomobilu. Reuters
Na Norveškem so objavili prve zapiske zaslišanj množičnega morilca Andersa Behringa Breivika, ki je julija letos ubil 77 ljudi.

Dvaintridesetletni Anders Behring Breivik, desničarski skrajnež, je med zaslišanjem dejal, da je bil namen napada na urad premierja Jensa Stoltenberga zrušitev vladne stavbe, ker mu to ni uspelo, pa se je odpravil na otok Utoya, kjer je ustrelil 69 ljudi.

Norveški časnik VG je tako danes na osmih straneh objavil Breivikove izjave z zaslišanj, pri tem pa niso objavili podrobnosti, kako je Breivik na otoku Utoya sejal smrt. Vsega skupaj je policija  Breivika na 18 zaslišanjih zasliševala več kot 130 ur. Policija objave zapisnikov z zaslišanj ni želela komentirati.

Javnost prvič sliši Breivikove besede

Odgovorni urednik časnika Torry Pedersen je pojasnil razlog za današnjo objavo: "Javnost ima zdaj prvič priložnost, da sliši Breivikovo besedo."

Po poročanju VG naj bi Breivik med zaslišanji med drugim razkril, da je predvsem želel umoriti nekdanjo norveško premierko Gro Harlem Brundtland, zunanjega ministra Jonasa Gahra Storeja in predsednika socialdemokratskega podmladka AUF Eskila Pedersena. Trojico je Breivik po lastnih besedah uvrstil med "izdajalce kategorije A".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.