Svet
6 ogledov

Oblak prahu v dva kraka

Nekateri potniki so novico o neznano dolgem čakanju sprejeli boljše kot drugi.(F Žurnal24 main
Razmere v evropskem zračnem prostoru se naslednjih 24 ur ne bodo izboljšale. Danes naj bi izvedli le 5000 od načrtovanih 22.000 poletov, območje. Zapora zračnega se vse bolj širi.

Po navedbah evropske organizacije za varnost v letalskem prometu Eurocontrol se je oblak prahu iz islandskega vulkana razdelil v dva kraka in je danes prekrival večji del Evrope, izvzete so le Latvija, Litva in Belorusija v severnem delu ter jug celine.

Južna soseda se pridružuje seznamu
Zapora zračnega prostora velja za Avstrijo, Belgijo, Hrvaško, Češko, Dansko, Estonijo, Finsko, sever Francije, Nemčijo, Madžarsko, Irsko, sever Italije, Nizozemsko, jug Norveške, Poljsko, Romunijo, Slovaško, Slovenijo, Švedsko, Švico in Veliko Britanijo.

Dnevno letalske družbe izvedejo tudi okoli 600 poletov preko Atlantika, po 300 v vsako smer, danes pa je po navedbah Eurocontrola v Evropo prispelo le 73 letal.

Pristojne britanske službe so se medtem odločile zaporo zračnega prostora podaljšati do 8. ure v nedeljo, prav takšno odločitev so popoldne sprejeli tudi pristojni v Nemčiji. Do nedelje do 14. ure pa bo zaprt tudi zračni prostor nad Irsko.

V severnem delu Italije bo zračni prostor zaprt do ponedeljka zjutraj, še naprej pa so odprta letališča na jugu države, tudi v Rimu, od koder je na obisk Malte odletel papež Benedikt XVI.

Od danes popoldne je zaprt tudi zračni prostor nad severno Španijo.

"Vulkan bo še bruhal"
"Zaenkrat ni opaziti nobene spremembe v zvezi z aktivnostjo vulkana Eyjafjallajoekull na jugu Islandije, ki bruha že nekaj dni,"
je na žalost sporočil islandski meteorološki inštitut. Prah in pepel se še vedno dvigata v zrak, dežja ni pričakovati.

Eurocontrol je napovedal, da bodo težave v letalskem prometu vsaj še 24 ur. V petek so v Evropi namesto načrtovanih 29.000 izvedli le 10.400 poletov, letalske družbe škodo beležijo že v milijonih evrov.

A tudi ko se bo prah polegel, Eurocontrol čaka najtežja naloga. V zrak bo treba čim prej varno spraviti na tisoče letal, kar pomeni, da bodo morali narediti načrt vzletov in jih dobro skoordinirati.

Obtičale slavni in neslavni
Vulkanski prah jo je zagodel vsem – slavnim, neslavnim,bogatim, revnim, politikom, zvezdnikom in navadnim ljudem.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je v Nemčijo vračala in obiska pri ameriškem predsedniku Baracku Obami, a je kmalu izvedela, da bo pot tokrat daljša. Letalo je moralo pristati na Portugalskem in zmešalo štrene protokolu. Za Merklovo je bilo seveda treba primerno poskrbeti in ji najti prenočišče.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pevka Whitney Houston se s svojo celotno ekipo mudi na turneji. Po Veliki Britaniji je bila njena nova destinacija Irska, a je ugotovila, da z letalom ne bo šlo, prav tako je bila težava, da ima številno osebje. Rešil jih je trajekt, ki ga je najela Houstonova, da je njo, njeno osebje in vso opremo prepeljal na Irsko.

Povsem drugače se z letalsko krizo soočajo navadni ljudje. Dobesedno oblegati so začeli vlake in avtobuse. Železniški prevoznik Eurostar je prodal vozovnice za vse vožnje do vključno ponedeljka in ljudje so znova obtičali.

Londončan Francis Kruyer je prejel klic od svojega šefa, ki je obtičal v Frankfurtu, naj mu kupi vozovnico za Eurostar. “Na spletni strani so bile vozovnice na voljo, ko pa sem za plačilo vtipkal številko kreditne kartice, se je vse sesulo,“ pripoveduje.

Italijan Nicola Marinelli je prišel v London v sredo na muzikal: „Zdaj poskušam priti nekako do Pariza, da bi tam ujel vlak za Italijo.“

V teh dneh tako več kot milijon ljudi živi na letališčih ter železniških in avtobusnih postajah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.