Svet
7965 ogledov

Oblasti prebivalce opozarjajo, naj se pripravijo na najhujše

Henri
1/15
Epa
Severovzhod ZDA se ob prihajajočem orkanu pripravlja na najhujše.

New York in ostale zvezne države na severovzhodu ZDA so dosegle prve dežne kaplje zunanjih robov orkana Henri. Viharni veter in deževje naj bi jih dosegla sredi dneva po lokalnem času, oblasti pa prebivalce pozivajo, naj se pripravijo na najhujše. Nacionalni center za orkane je pozneje intenziteto orkana znižal na raven tropske nevihte, poroča dpa.

Orkani so v ZDA v tem letnem času sicer pogosti, a običajno prizadenejo območja južneje. Po poročanju časnika New York Times na tem delu ZDA orkana ni bilo že 30 let. Najhuje naj bi bilo v delih Connecticuta, Massachusettsa, New Yorka in Rhode Islanda.

Henri | Avtor: Epa Epa

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je že razglasil izredne razmere in prebivalce pozval, naj se pripravijo na najhujše. "Newyorčani: vzemite to resno," je tvitnil. Prebivalce na otokih so oblasti pozvale, naj se umaknejo v notranjost. Zaradi pričakovanega neurja bodo ustavili več železniških povezav.

"Stvar je resna kot srčni napad," je bil na novinarski konferenci slikovit guverner. Kot je poudaril, je zdaj njihova prioriteta zaščita življenj in varnost.

Henri | Avtor: Epa Epa

V pripravljenosti bo tudi vojska, kljub temu pa je guverner pozval prebivalce, naj si priskrbijo zaloge najnujnejšega, če bi ostali brez električne energije oz. če v času nevihte ne bi mogli po nakupih. Podporo sedmim državam, ki naj bi jih orkan prizadel, je že zagotovil tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Nacionalni center za orkane je sicer ob opozorilih na močno deževje in veter posvaril tudi pred morebitnimi poplavami, ki bi utegnile povzročiti smrtno nevarne vodne tokove.

Henri | Avtor: Epa Epa

Pozneje so v centru napoved nekoliko omilili. Henri naj bi območje dosegel sredi dneva kot močna tropska nevihta, ki pa bo hitro oslabela. Na obalnem območju je pričakovati močne nevihte z vetrom in tudi izpade električne energije. Doslej je bila največja hitrost vetra 110 kilometrov na uro.

Po poročanju ameriške televizijske mreže CNN na območju, ki se mu bliža orkan, živi približno šest milijonov ljudi. Na skorajšnje poplave pa so opozorili 35 milijonov ljudi.

Henri | Avtor: Epa Epa

Zaradi slabega vremena pred pričakovanim orkanom so sicer v New Yorku morali odpovedati zvezdniški koncert, s katerim so želeli zaznamovati uspeh v boju proti pandemij covida-19.

Henri | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.