Svet
13 ogledov

Oblegana Nemčija uvaja mejni nadzor!

Nemška policija EPA
Nemčija bo uvedla določeno stopnjo kontrole na meji z Avstrijo, potem ko se je samo v soboto v München zgrnilo 13.000 migrantov. O nadzoru razmišljajo tudi Čehi, moten bo železniški promet med Slovenijo in Nemčijo.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je popoldan še uradno potrdil poročanje nekaterih nemških in avstrijskih medijev: "Nemčija začasno ponovno uvaja nadzor na svojih mejah, posebej z Avstrijo. Cilj je omejitev sedanjega navala beguncev v Nemčijo in zagotovitev reda. To je pomembno tudi iz varnostnih razlogov,"

De Maiziere je v kratki izjavi za javnost še izpostavil, da morajo begunci razumeti, da "ne morejo izbirati držav, kjer bodo zaprosili za zaščito". 

V skladu s pravili EU je za osebe, ki zaprosijo za zaščito, dolžna poskrbeti prva varna država, v katero vstopijo, je spomnil de Maiziere in dejal, da Nemčija po veljavni evropski zakonodaji ni dolžna prevzeti odgovornosti za večino iskalcev zaščite. Vse članice EU je pozval, naj beguncev, ki prihajajo v unijo, ne zgolj registrirajo, pač pa poskrbijo tudi za postopke v zvezi z azilom. Nemčija vsega ne zmore sama, potrebna je solidarnost, je poudaril po poročanju STA.

Neuradno naj bi vzdolž meje med Avstrijo in nemško zvezno deželo Bavarsko poslali okoli 2.100 policistvov, razmišljajo pa že tudi o kontroli meja s Češko in Poljsko. 

Gospodarski minister in podkancler Sigmar Gabriel pa je zjutraj opozoril, da je množično število emigrantov pripeljalo državo na rob glede zmogljivosti sprejemanja takšnih množic. "Ni le vprašanje števila migrantov, temveč intenzivnosti, s katero prihajajo. To povzroča težave pri nadziranju situacije," je eden poglavitnih mož nemške vlade dejal za časnik Der Tagesspiegel.

Avstrijski kancler Werner Faymann je v prvem odzivu na potezo Berlina dejal, da Avstrija ne načrtuje podobnega ukrepa in ne namerava uvesti kontrol na meji z Madžarsko. Premier slednje VIktor Orban je v odzivu dejal, da popolnoma razume nemško potezo. Medtem iz Čepke prihaja vest, da tudi v tej državi "krepijo" nadzor nad mejo z Avstrijo, po potrebi pa ga bodo ob prihodu večjega števila beguncev še zaostrili.

Vlak iz Slovenije se bo ustavil že v Avstriji

Nemčija je danes tudi omejila železniški promet z Avstrijo, kar bo vplivalo tudi na promet iz Slovenije proti Nemčiji. Tako so iz Slovenskih železnic sporočili, da bodo vsi vlaki, namenjeni v Nemčijo, peljali le do avstrijske meje, nadomestnega prevoza do Nemčija zaenkrat ne bo.

Utonilo 14 otrok

Medtem se na drugem delu Evrope vrstijo tragedije. V Egejskem morju se je danes pri grškem otoku Farmakonisi prevrnil čoln, pri čemer je utonilo 28 ljudi, med njimi štirje dojenčki in 10 majhnih otrok, je sporočila grška obalna straža. Iz vode so po poročanju STA rešili 68 ljudi, 29 beguncev je samih odplavalo na obalo. Več nesreč se je zgodilo tudi v soboto.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • erikkk 18:39 14.september 2015.

    A bo EU končno le srečala pamet ... zapret šengen, kot begunce noter spuščat samo starce ženske in otroke, moške ki so že tu in tiste ki pridejo poslat takoj nazaj da se borijo za svojo državo ...

  • joza 13:05 14.september 2015.

    Slovenija pa bo imela še kar naprej dneve odprtih vrat!

  • puys 09:36 14.september 2015.

    Pomagati je treba Makedoncem, da zgradijo ograjo/zid na meji z Grčijo. To je trenutno najboljša rešitev, da se izognemo navalu na naše mejo. Tudi mediji morajo začeti poročati o tem, da niso dobrodošli tu, ne pa da jih še vabijo.