Svet
19 ogledov

Obletnica Huseinove usmrtitve

Prizori z usmrtitve so bili ujeti na mobilne telefone in so se kmalu razširili p Žurnal24 main
Privrženci nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina obeležujejo prvo obletnico njegove usmrtitive. Iraške varnostne sile so zaradi strahu pred nemiri v pripravljenosti.

Iraške varnostne oblasti so zagotovile, da so se pripravljene spopasti s kakršnimikoli nemiri v osrčju sunitskih območij severno in zahodno od Bagdada, kjer je Husein užival največ podpore.  Policija in vojska nadzorujeta predvsem vas Avja, v kateri se je Husein rodil in je v njej tudi pokopan, ter bližnji Tikrit v osrednjem delu Iraka, kjer se je zbralo največ ljudi. V Tikritu so se na zidovih pojavili novi napisi v podporo nekdanjemu predsedniku in sunitskemu vodji, kot na primer " Maščevali se bomo za predsednika Sadama Huseina". V pretežno sunitskem okrožju Adamija na severu Bagdada na zidovih visijo Huseinove slike.

Husein je bil v starosti 69 let v Bagdadu obešen le nekaj minut pred začetkom muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha (kurban bajram) 30. decembra lani. Sunitski muslimani so omenjeni praznik letos praznovali že 19. decembra, ko se je v Avji zbralo na ducate Huseinovih podpornikov.

Sunit Husein je bil obsojen na smrt zaradi zločinov proti človečnosti v pokolu 148 šiitov v vasi Dudžail leta 1982. Usmrtili so ga 30. decembra 2006, pokopan pa je skupaj s svojima sinovoma Udajem in Kusajem, ki sta bila ubita v začetku vojne v Iraku julija 2003.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.