Svet
2 ogledov

Obletnica napada oz. "tehnične napake"

Boris Tadić Reuters
Napad Nata leta 1999 je bil zločin proti srbski državi in narodu, ki je v 20. stoletju doživel preveč vojn, zato mora v prihodnje ravnati tako, da se nikoli več ne bi vpletli v kakršno koli vojno, je ob obletnici povedal srbski predsednik Tadić.

"Naša država je v preteklem 20. stoletju doživela preveč vojn in v prihodnosti moramo ravnati tako, da nikoli več ne bi postali vpleteni v kakršnokoli vojno, s prizadevanjem, da ohranimo predvsem človeška življenja in našo zemljo," je dejal srbski predsednik Boris Tadić, potem ko je ob srbskem dnevu spomina na žrtve Natovega bombardiranja položil venec v Aleksincu. Proslave so se udeležili meščani, predstavniki vojske in garde ter kadeti vojaške akademije.

"Ta vojna je bila zločin proti naši državi in našemu narodu in temu nimam kaj dodati," je izjavil Tadić. "Na žalost ne moremo vrniti mrtvih, a s spominom lahko na nek način podaljšamo njihovo prisotnost med nami," je še dejal. Obletnico začetka Natovih zračnih napadov na Jugoslavijo bo Srbija vedno beležila s spominom na žrtve, a tudi s prepričanjem, da se lahko država postavi na noge, je še poudaril Tadić.

Napad kot kot "tehnična napaka"

Aleksinac 17 tisoč prebivalci je Nato prvič napadel 5. aprila 1999. V večernih urah je v mesto izstrelil šest močnih raket. Uničen je bil velik del mestnega središča, umrlo je 11 oseb, 50 pa jih je bilo ranjenih. še 13 oseb je umrlo v dveh drugih napadih. Mapad na civilno prebivalstvo je Nato kasneje skušal opravičiti kot "tehnično napako", saj naj bi ciljal vojašnico v bližini mesta.

Natovo bombardiranje Jugoslavije se je začelo 24. marca 1999 in je trajalo 78 dni, v njem pa umrlo približno 2.500 civilistov, od tega 89 otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.