Svet
16 ogledov

Obletnica protestov v Egiptu

obletnica egipt
1/6
EPA
Na trgu Tahrir v Kairu se je zbralo na tisoče Egipčanov, ki obeležujejo prvo obletnico začetka vstaje, s katero so v odstop prisilili dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka.

Na trgu, ki je postal simbol vstaje, so se zbrali tako islamisti kot liberalci, levičarji ter povsem običajni državljani.

Tako so prišli predstavniki vplivne Muslimanske bratovščine, ki po nedavnih volitvah obvladuje parlament, pripadniki prodemokratičnih skupin, ki so sprožili lansko vstajo in ki vztrajajo, da bodo znova zanetili nedokončano revolucijo in zahtevali sestop vrhovnega vojaškega sveta, ki je vajeti oblasti prevzel po odhodu Mubaraka.

Zbrani so nosili zelo različne transparente, ki so odsevali razhajanja o tem, kaj naj bi zborovanje ob obletnici sploh simboliziralo. Tako je bilo mogoče prebrati "Slovesnost ob prvi obletnici", pa tudi "Dol, dol z vojaško oblastjo". Tednik Al Ahram, ki je v državni lasti, se je v tej luči na naslovnici vprašal, "kdo bo ujel dušo revolucije".

Različna sporočila

Na Tahrirju so postavili štiri odre, na katerih bodo po pričakovanjih različno usmerjene skupine množici podajale vsaka svoje sporočilo.

Egiptovske oblasti pa so ob obletnici vstaje danes izpustile skoraj dva tisoč zapornikov. Po navedbah predstavnikov varnostnih oblasti so že izpustili 1.959 zapornikov, ki jih je vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi pomilostil v soboto. Še 1.014 zapornikov, ki so bili obtoženi kriminalnih dejanj, pa naj bi predčasno izpustili zaradi lepega obnašanja, poroča AFP.

Med izpuščenimi je tudi egiptovski bloger Mihael Nabil, ki so ga lani aretirali zaradi kritik na račun vojske. Ukaz o izpustitvi zapornikov je le eden v vrsti ukrepov, ki jih je ob obletnici revolucije napovedal vodja vrhovnega vojaškega sveta Tantavi.

Kljub mirnim protestom so v pripravljenosti tudi varnostne sile, predvsem zaradi morebitnih sabotaž. Notranje ministrstvo je sicer poudarilo, da policija na krajih, kjer se bodo zbirali demonstranti, ne bo navzoča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.