Svet
24 ogledov

Obletnica uničujočih cunamijev

V nedeljo bo minilo šest let od ene najhujših svetovnih naravnih nesreč. (Foto:
1/12
Žurnal24 main
Jutri bo minilo šest let od ene najhujših svetovnih naravnih nesreč. Cunamiji, ki so v Indijskem oceanu nastali po silovitem potresu 26.decembra 2004, so vzeli življenje najmanj 250.000 ljudem.

Po silovitem potresu z močjo 9,3 stopnje po Richterjevi lestvici, katerega žarišče je bilo pod morskim dnom pred severozahodno obalo otoka Sumatra,  so nastali tudi do 50-metrski popotresni valovi oziroma cunamiji, ki so se po oceanu premikali s hitrostjo več kot 500 kilometrov na uro. V nekaj urah so se razširili vse do afriške obale.

Tsunamiji so zajeli 14 držav, med njimi Indonezijo, Šrilanko, Indijo, Tajsko, Maldive, Malezijo, Mjanmar, Bangladeš, Sejšele, Tanzanijo, Kenijo in Somalijo.

Spomini ob obletnici šest let po tragediji so še vedno zelo živi, mnogi si ne bodo nikoli opomogli. Voda je prodirala v notranjost držav, rušila vse pred seboj, uničila domove najmanj dveh milijonov ljudi in vzela 250.000 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.