Svet
302 ogledov

Območje evra zašlo v tehnično recesijo

kriza cene padec Profimedia
Območje evra je po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v prvem letošnjem četrtletju zašlo v tehnično recesijo.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je namreč na četrtletni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih za 0,1 odstotka skrčil že drugo četrtletje zapored. Gre za revidirane podatke Eurostata, potem ko je še sredi maja statistični urad v drugi oceni poročal o 0,1-odstotni rasti evrskega gospodarstva v prvem trimesečju.

Celotna EU je medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni zabeležila 0,1-odstotno rast BDP, potem ko se je gospodarstvo unije v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka, še kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Pred dvema tednoma je o tehnični recesiji poročala Nemčija, ki velja za motor evropskega gospodarstva. Največje evropsko gospodarstvo se zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer sooča z zmanjšanim povpraševanjem. Nemško gospodarstvo se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, potem ko se je v zadnjih treh mesecih lani za 0,5 odstotka.

Francija je po stagnaciji v zadnjem četrtletju lani na začetku letošnjega leta na četrtletni ravni beležila 0,2-odstotno rast BDP, Italija, ki je v zadnjem lanskem četrtletju beležila 0,1-odstotno krčenje gospodarstva, je v prvih treh mesecih letos zabeležila 0,6-odstotno rast BDP, Španija (v zadnjem četrtletju 0,4-odstotna rast BDP) pa 0,5-odstotno.

Največjo rast BDP je sicer v prvem četrtletju glede na predhodno trimesečje zabeležila Poljska (+3,8 odstotka), sledita ji Luksemburg (+2,0 odstotka) in Portugalska (+1,6 odstotka). Največji padec gospodarstva so medtem zabeležile Irska (-4,6 odstotka), Litva (-2,1 odstotka) in Nizozemska (-0,7 odstotka).

Glede na lansko prvo četrtletje se je obseg BDP v prvih treh mesecih letos tako v območju evra kot v celotni EU okrepil za 0,1 odstotka.

Dvomi v optimistične napovedi za letos

Najnovejši statistični podatki vnašajo dvome v sicer optimistične napovedi za celotno letošnje leto. Evropska komisija je sredi maja območju evra za letos napovedala 1,1-odstotno gospodarsko rast.

Nekateri analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP krčenje gospodarstva napovedujejo tudi za drugo četrtletje. Razlog je po njihovem v slabšem povpraševanju zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer.

Inflacija še precej nad ciljno

Inflacija v območju evra je sicer maja znašala 6,1 odstotka. To je še vedno precej nad ciljanima dvema odstotkoma s strani Evropske centralne banke (ECB). Predsednica ECB Christine Lagarde poudarja, da je inflacija previsoka, tako da je v prihodnje še pričakovati zviševanje obrestnih mer, a bo to bržkone manj izrazito.

Število zaposlenih se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni v območju evra povečalo za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju se je zaposlenost tako v evrskem območju kot v EU povečala za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi se je zaposlenost v začetku letošnjega leta povečala za 1,6 odstotka tako v območju evra kot v EU, rast zaposlovanja je Eurostat beležil že konec lanskega leta.

ZDA so medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni beležile 0,3-odstotno gospodarsko rast (v zadnjem četrtletju lani je bila rast 0,6-odstotna), v medletni primerjavi pa je bila rast ameriškega BDP 1,6-odstotna (v zadnjem lanskem četrtletju 0,9-odstotna).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • bobubob 16:25 11.junij 2023.

  Ni zašlo, bilo je poslano. Namenoma. EU voditelji niso neumni, so pa pokvarjeni. Isto velja za naše. Ne glede na barvo. In kaj bi človek rekel o plebsu, ki stalno voli te pokvarjence? Da si zasluži nauk? Znova in znova, ...prikaži več, ker se ga nikakršen nauk ne prime?

 • Jernej65 17:32 09.junij 2023.

  Rusofilčki vidijo vse samo črno in v povezavi z morilskim Putlerjem, mene ta recesija niti malo ne skrbi, Evropa jo je odnesla veliko bolje, kot je bilo kdo pričakoval. Rusiji se pa na dolgi rok res zelo slabo piše.

 • Avatar pantani
  pantani 09:40 09.junij 2023.

  Ker sankcije delujejo!!! Za vse nevedneže, sarkazem ON!!!