Svet
65 ogledov

"Obolevajo necepljeni in nepopolno cepljeni"

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
Razlog za epidemijo ošpic je necepljenje in nepopolno cepljenje v času voje v BiH, sporočajo iz Inštituta za javno zdravje Republike Srbske. "Necepljeni lahko bolezen prenesejo k nam," dodajajo v Sloveniji.

"Glavni razlog za pojav ošpic je izostanek ali nepopolna vakcinacija otrok v času vojne v BiH pa tudi zavračanje cepljenja nekaterih staršev," so za zurnal24 sporočili iz Inštututa za javno zdravje Republike Srbske (RS).  Kot smo že poročali, so na jugovzgodu Bosne in Hercegovine pred dnevi razglasili epidemijo ošpic.

Obolele tudi nosečnice

"Inštitut za javno zdravje RS je v letošnjem letu zabeležil 561 primerov ošpic,"  pravi specialistka epidemiologije Nina Rodić Vukmir. Podatka o tem, koliko je bilo med obolelimi otroci cepljenih in koliko necepljenih, nam niso posredovali. "Med obolelimi je največ šolskih otrok in študentov, obolelo pa je tudi nekaj nosečnic, kar je še posebej zaskrbljujoče," pravi Rodič Vukmirova.

Epidemija je razglašena v štirih regijah RS. Pri prebivalcih preverjajo, ali so bili cepljeni. Necepljenje ali nepopolno cepljene cepijo dodatno. Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkah je v RS sicer obvezno in se izvaja po prvem letu starosti z revakcinacijo pri šestih leti. 

"Necepljeni lahko bolezen prinesejo v Slovenijo"

"Necepljene oziroma nezaščitene osebe, ki potujejo v področja, kjer se pojavljajo izbruhi ošpic, lahko bolezen prinesejo v Slovenijo. Verjetnost, da bi prišlo do občutnega povečanja oziroma epidemičnega širjenja ošpic, je v Sloveniji relativno majhna. Ocenjujemo namreč, da je glede na relativno dobro precepljenost proti ošpicam v Sloveniji tveganje za prenos bolezni v splošni populaciji relativno nizko," pravi Marta Grgič Vitek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V zadnjih desetih letih je bilo po podatkih NIJZ v Sloveniji vsako leto cepljenih okrog 95 odstotkov obveznikov, največ 96,1 odstotka. Najmanj je bilo cepljenih lani, 93,3 odstotka. "Zadnja leta se vsako leto tudi pri nas pojavi kakšen vnesen primer ošpic in včasih se potem bolezen prenese še na kakšno necepljeno osebo, ki je bila z bolnikom v kontaktu, vendar se ponavadi širjenje hitro omeji," pravi Grgič Vitkova.

Zbolijo lahko tudi cepljeni

"Zadnja leta se vsako leto tudi pri nas pojavi kakšen vnesen primer ošpic in včasih se potem bolezen prenese še na kakšno necepljeno osebo, ki je bila z bolnikom v kontaktu, vendar se ponavadi širjenje hitro omeji, " pravijo na NIJZ.

Na vprašanje, ali lahko za ošpicami obolijo tudi cepljeni, na NIJZ odgovarjajo: "Cepivo proti ošpicam je zelo učinkovito, več kot 95 odstotno. Zelo redko se vseeno lahko zgodi, da se ob širjenju bolezni v skupini otrok, kjer je veliko necepljenih, morda najde vmes tudi kdo, ki je bil cepljen, pa po cepljenju ni razvil zaščite, kar je možno, ker cepivo ni 100 odstotno učinkovito in zato kljub cepljenju lahko zboli."

Komentarjev 3
  • moder 08:19 28.november 2014.

    jaz pa bi rad videl doktorja ali farmacevta, ki sprejme odgovornost zaradi stranskih ucinkov cepljenja...

  • 49632c028116b4136aebb6b3dbb4a7bebf09663f 20:25 27.november 2014.

    Prav rad bi videl starše, ki nočejo cepit svojih otrok, takrat, ko jim otrok zboli in bognedaj tudi umre. Prevzemate to odgovornost??

  • JONIJONI 19:48 26.november 2014.

    Ta članek je en velik lari-fari in samo reklama za farmacijo!!!!!