Svet
12035 ogledov

"Oborožen napad na Švedsko ni izključen"

Švedska vojska Profimedia
Švedska ni zaščitena pred oboroženim napadom, ugotavlja posebna komisija v danes objavljenem poročilu švedskega obrambnega ministrstva, ki v luči ruske invazije na Ukrajino izpostavlja pomen članstva Švedske v zvezi Nato.

Rusija je v "trajnem konfliktu s celotnim zahodnim svetom", je na novinarski konferenci ob predstavitvi poročila dejal Hans Wallmark, poslanec švedske konservativne Zmerne stranke in vodja komisije, ki je pripravila poročilo. Komisija, sestavljena iz strokovnjakov na področju obrambe in politikov iz strank celotnega političnega spektra, je ocenila, da bi bila varnost Švedske najbolje zagotovljena z njenim članstvom v zvezi Nato.

Čeprav poročilo ni izpostavilo Rusije kot pobudnice morebitnega napada, je komisija v njem zapisala, da sta med glavnimi razlogi za naraščajočo negotovost ruska vojna v Ukrajini in vse večji vpliv Kitajske v Aziji in svetu.

"Ruski napad na Ukrajino in vse večje ozemeljske zahteve Kitajske kažejo, da je uporaba sile v ozemeljskih konfliktih znova realnost," navaja poročilo. Švedska varnostna politika zato doživlja zgodovinske spremembe, so še zapisali avtorji.

Več bi vlagali v vojsko

Čeprav je Švedska že drastično povečala svojo vojaško pripravljenost, je potrebno na tem področju storiti še več, je dejal eden od članov komisije, nekdanji švedski obrambni minister Peter Hultqvist. Dodal je, da država do leta 2030 potrebuje večjo vojsko, vključno z vsaj 10.000 naborniki na leto, kar je okoli 5000 več, kot jih je sedaj.

Švedska je lani zaprosila za članstvo v Natu, s čimer sta se končali dve stoletji njene vojaške nevtralnosti. Vendar sta njen vstop blokirali Madžarska in Turčija, edini članici zavezništva, ki še nista ratificirali njene prošnje. Natova klavzula o kolektivni obrambi, v skladu s katero se napad na eno članico šteje za napad na vse, velja le za polnopravne članice zavezništva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • silvester1 14:50 29.september 2023.

    Če mal pogledaš čistke v vzhodni Evropi od leta 1956 naprej ,so bili Rusi zelo temeljiti pri tem.samo da so Evropejci mislili s svojo glavo so končali v Sibiriji.

  • QSprm 19:18 20.junij 2023.

    Kaj pa ce je le zahod v konfliktu z rusijo. Koncno se je otan siril na vzhod, ne obratno. Svedski paranoiki so tako zgolj dokaz, da nam vlada tolpa popolnih samovscenih idiotov, ki jim ni mar za blagor slehernika.

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:06 20.junij 2023.

    Cel svet je v napetosti zaradi enega iota