Svet
7 ogledov

Obračunali bodo s huligani

V izgredih je bilo ranjenih 120 ljudi, med njimi 80 policistov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Srbska vlada ostro obsodila nasilje ob Paradi ponosa in napovedala pregon vseh, ki so sodelovali pri izgredih.

Predsednik Srbije in srbska vlada so ostro obsodili včerajšnje izgrede ob Paradi ponosa. Država je že napovedala, da bo obračunala z vandali in huligani, poroča beograjski portal Blic. Za storjena kazniva dejanja naj bi bila zagrožena kazen do osem let zapora. Policija si bo pri iskanju osumljencev pomagala s posnetki nadzornih kamer, nameščenih po vsem mestu.

Do zdaj so privedli 207 ljudi, od tega so jih sto pridržali. Pridržana sta tudi vodja desničarske organizacije Obraz Milan Obradović in njegovo dekle.

Dobro organizirani
Nedeljski neredi so bili zelo dobro organizirani. Huligani so najprej s kamenjem in molotovkami napadli zgradbo Demokratske stranke, prizaneseno ni bilo niti stavbi televizije RTS in srbski skupščini. O dobri organiziranosti napadalcev priča tudi dejstvo, da je bila večina napadalcev opremljena s plinskimi maskami. Ranjene so oskrbeli v zasebnih ambulantah, da bi se tako izognili prijavi na policijo.

"To je odlično organizirana in strateško načrtovana akcija. Eno je vprašanje seksualne usmerjenosti, ampak kakšna je povezava med nasiljem in seksualno usmerjenostjo?" se sprašuje generalni direktor RTS Aleksander Tijanić. "Mi smo postali tradicionalna tarča za vsakega, ki se odpravi na ulice. Bojim se samo, da to ni generalka za nekaj hujšega."

Srbija bo zagotovila človekove pravice vsem svojim državljanom ne glede na njihovo različnost. Nihče ne bo dopuščal poskusov, da jih ogrozijo.
Boris Tadić, predsednik Srbije

Škode že za milijon evrov
Škoda je ocenjena na več kot milijon evrov. "Mesto je uničeno, a najvažneje je, da nihče ni umrl. Parada ponosa je bila, kot kaže, samo povod mladim za razbijanje in divjanje. Kar se je zgodilo, je dokaz, da smo v veliki krizi zaradi vsega, kar se je zgodilo v devetdesetih letih in zaradi slabe ekonomske situacije," ocenjuje župan Beograda Dragan Đilas.

 

Zaradi občutljivosti teme smo izklopili možnost komentiranja.