Svet
13 ogledov

Obramba: Breivik je bil prišteven

Sojenje Breiviku Reuters
Zadnji dan sojenja Andersu Behringu Breiviku. Obramba trdi, da je bil prišteven in si zasluži zapor.

Anders Behring Breivik je politični skrajnež in terorist. To je zadnji dan sojenja dejal njegov odvetnik Geir Lippestad, ki je prepričan, da je bil Breivik v času napada prišteven. Zanj zahteva oprostilno sodbo ali zaporno kazen.

Ponovil je, da je Breivik priznal, da je pred vladno palačo v Oslu podtaknil bombo, zatem pa s streli pobil več deset mladih na otoku Utoya, kakor so zločine opisali med sojenjem. Ob tem je poudaril, da se ima Breivik za borca proti muslimanski kolonizaciji Evrope in Norveške, kar je politično stališče, ki ga delijo tudi drugi skrajni desničarji.

"Zavedal se je, da ubijati ni prav, a se je vseeno odločil za to. To delajo teroristi. Cilj posvečuje sredstva. Tega ne morete razumeti, če ne razumete kulture skrajnih desničarjev," je med drugim dejal Lippestad.

Obramba: Bil je neprišteven

V četrtek je tožilstvo ocenilo, da Breivik med napadom ni bil prišteven oziroma da ni dovolj dokazov o njegovi prištevnosti, zato so zahtevali psihiatrično oskrbo.

Sodišču sta bili sicer med sojenjem predloženi dve psihiatrični oceni 33-letnega desničarskega skrajneža. Po eni oceni je bil prišteven, po drugi oceni pa ne.

Končno sodbo naj bi razglasili 20. julija ali 24. avgusta. Po norveški zakonodaji je najvišja možna zaporna kazen 21 let, ki pa bi jo bilo nato naknadno mogoče podaljšati.

Komentarjev 1
  • 1111 15:28 22.junij 2012.

    ...bedaka ubit, brez milosti!!!