Svet
9 ogledov

Obrambni minister postal finančni

Papandreu je tudi predsednik mednarodnega združenja levo usmerjenih političnih s Žurnal24 main
Grški premier George Papandreu je na mesto finančnega ministra imenoval dosedanjega obrambnega ministra Evangelosa Venizelosa. Spremembe tudi na drugih ministrstvih.

Evangelos Venizelos bo prevzel tudi funkcijo podpredsednika vlade. Novi finančni minister velja za ustavnega strokovnjaka in nadarjenega govorca, ki je med drugim vodil tudi priprave na grške olimpijske igre leta 2004. Dosedanji finančni minister George Papakonstantinu bo prevzel vodenje ministrstva za okolje, kar poznavalci ocenjujejo kot degradacijo.

Papandreu je opravil tudi druge zamenjave v svoji ministrski ekipi. Na mesto zunanjega ministra je bil imenovani premierjev dolgoletni tesni sodelavec in evropski poslanec Stavros Lambrinidis. Vodenje obrambnega ministrstva bo prevzel dosedanji namestnik ministra Panos Beglitis. Ministru za zdravje Andreasu Loverdosu in namestniku ministra za delo Georgeu Kutrumanisu je premier zaupal dodatne odgovornosti, slednjega pa je tudi povišal v ministra za delo.

Papandreu je sicer v okviru preoblikovanja vlade številnim "odpadnikom" v strankarskih vrstah ponudil visoke položaje v ministrstvih. Za novega tiskovnega predstavnika vlade je imenoval Eliasa Mosialosa, nekdanjega profesorja za zdravstveno politiko na londonski School of Economics.

Papandreu je že ob napovedi preoblikovanja vlade to povezal z glasovanjem o zaupnici novi vladi.

S preoblikovanjem želijo iz krize

Papandreu se je za preoblikovanje odločil zato, da bi Grčija premagala veliko dolžniško krizo. Sprva je sicer predlagal oblikovanje velike koalicije, ki pa so jo opozicijski konservativci zavrnili. Premier je pričakoval, da bo s pomočjo velike koalicije dobil potrebno podporo pri novih reformah. Te so namreč nujno potrebne za pridobitev dodatne finančne pomoči prezadolženi državi.

V Grčiji v teh dneh potekajo množični protesti. V sredo je potekala 24-urna splošna stavka proti novim varčevalnim ukrepom. Na ulicah Aten in drugih grških mest se je zbralo na desettisoče nezadovoljnih državljanov.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:26 17.junij 2011.

    Mogoče pa res edino samo še z vojsko spremenijo miselnost,da so božje ljudstvo in lahko delajo,kar se jim zahoče,ko so pa v riti jih pa cela EU rešuje?