Svet
11 ogledov

Obrambo naj plača Srbija

ratko mladic Žurnal24 main
Haaški obtoženec Ratko Mladić bo Srbijo zaprosil, naj prevzame stroške njegove obrambe na Mednarodnemu sodišču za vojne zločine.

Kot je povedal Mladićev odvetnik Miloš Šaljić, bo Mladićeva družina preko odvetnikov Srbiji poslala zahtevo, da prevzame stroške obrambe obtoženega generala na haaškem sodišču.

"Zahtevo po financiranju Mladićeve obrambe in verjetno tudi stroškov družine, povezanih z obiskom pri obtožencu v Haagu, bomo predložili vladi v Beogradu, ta pa se naj odloči, ali bo pomagala svojim državljanom," je po poročanju Blica pojasnil Šaljić. Mladić bo za pomoč zaprosil tudi oblasti v Republiki srbski, naj prispevajo sredstva za njegovo obrambo.

Na pripombo, kako lahko Mladić pričakuje, da bo država krila stroške obrambe, če pa se ni prostovoljno predal, je odvetnik Šaljić dejal, da se tudi Gotovina ni predal, a mu je Hrvaška kljub temu za obrambo dala 32 milijonov evrov.

V boj s skupino odvetnikov

Odvetnik haaškega obtoženca je še potrdil, da bo Darko Mladić, sin nekdanjega generala, očetu predal seznam potencialnih odvetnikov, Mladić pa naj bi se potem odločil, kdo ga bo zastopal. "Odvetniška skupina bo razdeljena v tri ekipe," je dejal Šaljić, "v eni bodo trije do štirje svetovalci, ki bodo z Mladićem v Haagu, preostali dve ekipi pa bosta v Beogradu in Republiki srbski, kjer se bodo lahko ob zbiranju izjav prič in ostalih dokazov temeljito pripravili na sodni proces," je še dejal.

Skupino bodo sestavljali odvetniki iz Srbije in Republike srbske, ki se največ ukvarjajo s kazenskim pravom, ki so kot obramba sodelovali na haaških sojenjih in ki se spoznajo na potek sojenja v Haagu, je še pojasnil Šaljić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.