Svet
5 ogledov

Obsodba generalov voda na srbski mlin

Hrvati so bili ob petkovi obsodbi generala Anteja Gotovine na 24 let zapora v šo Žurnal24 main
Obsodba hrvaških generalov bo pomagala obrambi Srbije proti obtožbam o genocidu. Hrvaška bo tako tožbo morda ovrgla, menijo v Srbiji.

"Sodba, ki govori o skupni zločinski akciji proti Srbom, ki jo je organiziral in vodil takratni hrvaški vrh, je močan argument srbski obrambi pri obtožbi genocida," je za Večernje novosti povedal srbski državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Slobodan Homen.

"Podpira tudi naše protiobtožbe, s katerimi genocida obtožujemo Zagreb. To resno zmanjšuje možnosti Hrvaške, da dobi tožbo na mednarodnem kazenskem sodišču," je še povedal Homen.

Da petkova obtožba dveh hrvaških generalov na dolgoletno zaporno kazen zaradi zločinov nad srbskim prebivalstvom lahko pripomore k ovrženju tožbe za genocid proti Srbiji, meni tudi srbski profesor mednarodnega prava Radoslav Stojanović.

Hrvaška je tožbo proti Srbiji za genocid med vojno v letih 1991–1995 vložila leta 1999, lani pa je Srbija vložila podobno tožbo proti Hrvaški.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.