Svet
15 ogledov

Obsodili atentatorja na papeža

Mehmet Ali Agca (Foto: EPA)
1/8
Žurnal24 main
Leta 1981 so Mehmeta Alija Ağco zaradi poskusa atentata na papeža Janeza Pavla II. obsodili na dosmrtno ječo.

23-letni Mehmet Ali Ağca je 13. maja 1981 na Trgu svetega Petra v Vatikanu med avdienco streljal na tedanjega papeža in ga hudo ranil v trebuh. Poškodbe so bile tako hude, da je njegovo življenje kar nekaj časa viselo na nitki. Po napadu pa je okreval skoraj mesec dni. Po tej izkušnji se je med obiski vedno vozil v zavarovanem vozilu, t. i. papamobilu.

Napad del božjega načrta

Sprva je trdil, da je bil napad na papeža del božjega načrta, na zaslišanju pred sodiščem pa je zgodbo večkrat spremenil. Trdil je tudi, da naj bi bili za napadom Sovjetska zveza ali Bolgarija. Vendar tega niso nikoli dokazali.

Papež mu je oprostil

Julija istega leta so ga zaradi poskusa atentata obsodili na dosmrtno ječo. Tako je kar 19 let preživel v italijanskem zaporu, nato so ga leta 2000 v Italiji s predsedniškim odlokom pomilostili in izročili Turčiji. Tam je bil obsojen zaradi umora novinarja Abdija Ipekcija, dveh oboroženih ropov in pobega iz zapora. Januarja leta 2010 so 52-letnega Ağco izpustili iz močno zavarovanega zapora v Ankari.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.