Svet
9 ogledov

Obsodili so ga na 6060 let

Obsodili so ga Reuters
Nekdanji vodja elitne skupine gvatemalske vojske Pedro Pimentel je bil obsojen na 6060 let zaporne kazni zaradi sodelovanja v poboju več kot 200 prebivalcev vasi Las Dos Erres med državljansko vojno leta 1982.

Poboj v vasi Las Dos Erres v provinci Peten na severu Gvatemale je pred 30 leti izvedla elitna skupina vojske Kaibiles. Do masakra, zaradi katerega so bili na 6060 let zaporne kazni avgusta lani že obsojeni štirje pripadniki skupine Kaibiles, je prišlo leta 1982, ko je državo vodil diktator Efrain Rios Montt.

V incidentu je 40 predstavnikov skupine Kaibiles v iskanju orožja vdrlo v omenjeno vas in postrelilo domačine.

Med državljansko vojno med letoma 1960 in 1996, v kateri je umrlo najmanj 200 tisoč ljudi, je vojaški režim poskušal zatreti levičarske upornike, pri tem pa dal uničiti številne vasi, da bi posameznim etničnim skupinam v državi preprečil sodelovanje z levičarskimi gverilci.

Sodišče v Gvatemali je sicer konec januarja odločilo, da obstaja dovolj dokazov tudi za sojenje Monttu zaradi genocida in zločinov proti človečnosti. Montt se je sodnemu pregonu zaradi poslanske imunitete najprej izognil, novembra lani pa je imuniteto izgubil, potem ko mu ni uspela ponovna izvolitev za poslanca. Odgovarjati bo moral zaradi obtožbe, da je v času vojaške diktature odredil uničenje vasi, in za genocid nad etnično skupino Ixilov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.