Svet
16 ogledov

Obsodili "svetlolasega angela smrti"

Bodeča žica Shutterstock
Argentinsko sodišče je obsodilo nekdanjega pomorskega častnika, znanega pod vzdevkom "svetlolasi angel smrti", in ga obsodilo na dosmrtno zaporno kazen zaradi mučenja, umorov in kršitev človekovih pravic med diktaturo v letih 1976–1983.

V odstotnosti je bil 59-letni Alfredo Astiz v Franciji že obsojen na dosmrtno kazen zaradi umora Alice Domon in Leonie Duquet, ki sta izginili leta decembra 1997. V tistem času je bilo ugrabljenih še deset aktivistov za človekove pravice.

V sredo so ga obsodili zaradi umorov omenjenih Francozinj, ustanoviteljice organizacije Matere Plaze de Mayo, Azucene Villaflor, novinarja Rodolfa Walsha in drugih.

Obtožen je bil, da je sodeloval pri ugrabitvi petih nun, med katerimi je bila tudi Duquetova, ko je služil v enoti GT332, ki je bila nameščena v pomorski bazi v Buenos Airesu. Ženske naj bi nato žive vrgli iz letala nekje nad južnim Atlantikom.

Med vojaško diktaturo v letih 1976–1983 je bilo ugrabljenih, mučenih in ubitih okoli devet tisoč ljudi, ki jih je imela vojska za levičarje. Mnogi sicer menijo, da je ta številka precej višja, okoli 30 tisoč.

Njihove posmrtne ostanke so našli leta 2005 na nekem pokopališču ob morju, njihovi grobovi pa so bili označeni z "NN" (neznana oseba).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.