Svet
7 ogledov

Obsojen na dosmrtno ječo

Adis Medunjanin Reuters
Sodišče v New Yorku je ameriškega priseljenca iz Bosne in Hercegovine Adisa Medunjanina obsodilo na dosmrtno ječo zaradi terorizma.

Adis Medunjanin je po ugotovitvah sodišča skupaj s sostorilci načrtoval samomorilske napade na newyorško podzemno železnico.

Medunjanina so ameriške oblasti prijele septembra 2009, kmalu za njegovim 27-letnim nekdanjim sošolcem iz srednje šole v newyorški četrti Queens Najibullahom Zazijem. Slednji je priznal načrtovanje napadov in skupaj s tretjim obtožencem, taksistom Zareinom Ahmedzayjem, v zameno za nižjo kazen pričal proti Medunjaninu.

Namesto zagovora bral iz Korana

Slednjega je sodišče za krivega spoznalo že maja letos, v petek pa mu je še izreklo kazen. Pred izrekom je Medunjanin namesto zagovora najprej nekaj minut v arabskem jeziku bral iz Korana, preden ga je sodnik prekinil in vprašal, ali namerava povedati tudi kaj v angleščini.

Medunjanin je najprej vljudno zaprosil za še nekaj časa, da je dokončal verz, nato pa v angleščini kritiziral ameriško družbo in njeno zunanjo politiko. "Kakšen sistem sprejema mučenje?" se je vprašal. "Je to res najboljši sistem, kar ga je ustvarilo človeštvo?" Alaha je na koncu prosil še, naj mu pomaga iz zapora.

"Eden najnevarnejših poskusov terorističnih napadov v ZDA"

Medunjanin je leta 2008 potoval v Pakistan. Tam se je po navedbah tožilstva povezal s pripadniki Al Kaide in se jim ponudil za napade v ZDA zaradi maščevanja nad ravnanjem z muslimani po svetu. Pravosodni minister ZDA Eric Holder je ta primer označil za enega najnevarnejših poskusov terorističnih napadov na ameriških tleh po 11. septembru 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.