Svet
17 ogledov

Obsojen zadnji argentinski diktator

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Argentinsko sodišče je zadnjega argentinskega diktatorja, upokojenega diktatorja Reynalda Bignoneja, obsodilo na 25 let zapora.

Argentinsko zvezno sodišče blizu Buenos Airesa je Bignoneja obsodilo na 25 let zapora zaradi mučenja in nezakonitih pridržanj v času njegove diktature v letih 1982 in 1983.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

82-letni Bignone je bil spoznan za krivega v 56 točkah obtožnice, ki ga bremenijo mučenja, ropanja, odvzema prostosti in nezakonitih hišnih preiskav. Za te zločine naj bi bil Bignone soodgovoren kot tedanji poveljnik vojašnice Campo de Mayo, enega od največjih centrov za mučenje v času njegove diktature.

Obsojena še šesterica
Sodišče je zaradi zločinov v času Bignonejeve diktature na 17 do 25 let zapora obenem obsodilo še šest nekdanjih argentinskih generalov, ki so danes vsi stari več kot 80 let.

Kriv za tisoče umorov
Bignone je vodenje vojaške hunte prevzel 1. julija 1982, ko je njegov predhodnik odstopil po porazu Argentine v Falklandski vojni. Njegova diktatura je trajala do 10. decembra 1983, ko je oblast prevzel prvi izvoljeni argentinski predsednik Raul Alfonsin.

Po ocenah organizacij za človekove pravice je bilo v času Bignonejevega režima ubitih okoli 30 tisoč ljudi. Bignone je pred sodiščem dejal, da je bil njegov režim odgovoren za smrt osem tisoč ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.