Svet
224 ogledov

Obsojena, ker je na FB osramotila svojega bivšega moža

Facebook Profimedias
Bivši mož jo je zaradi dveh zapisov tožil in tožbo dobil. Zdaj mu bo morala plačati.

Hrvaški mediji poročajo, da je sodišče v Čakovcu 45-letno V. A. iz Čakovca spoznalo za krivo storitve dveh kaznivih dejanj hude osramotitve, ker je na FB javno obtoževala svojega nekdanjega moža. 

"Od podjetnice do socialnega primera"

V. A. je v začetku marca 2018 na Facebookovi strani "Čakovčanke i Čakovčanci" objavila besedilo, v katerem piše, da je od nekdanje podjetnice padla na nivo socialnega primera. Medtem ko njen bivši mož kupuje avto v vrednosti sto tisoč evrov in se norčuje iz nje, sama nima dovolj za preživetje, poleg tega jo mož meče iz stanovanja. Dodaja, da so jo, ker nima ničesar, zapustili tudi otroci, mož pa kljub kaznivim dejanjem ostaja na prostosti. "Ali smo resnično divji zahod?" se sprašuje v spornem besedilu in dodaja, da se je obrnila že na mnoge, tudi na samega župana, a se nihče ne želi vmešavati, ker so povezani z bivšim možem. V drugem zapisu istega dne je zapisala še, da ima njen bivši z drugo žensko sina. 

Potrdila je, da je avtorica zapisa

Mož je zaradi napisanega vložil zasebno tožbo. Obtožena se je pred sodiščem izrekla, da ni kriva kaznivega dejanja osramotitve, potrdila pa je, da je zapis na Facebooku in komentar pod njim objavila sama, ki je bila s tožnikom 25 let v zakonu in je sodelovala v podjetju, ki ustvarja na leto šest milijonov kun prometa. 

ustavno sodisce kladivo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Priznala je, da je moža obtožila, da ima drugo žensko in z njo otroka, a obenem je priznala, da za to nima dokazov. Nekdanji mož je na sodišču povedal, da je V. A. ponudil mesečno rento v višini 4000 kun do upokojitve, stanovanje v vrednosti 60 tisoč evrov in BMW, kar je odklonila. Povedal je, da ne v mestu Čakovec ne v Medžimurski županiji nikogar ne zanima njun zasebni odnos ter poudaril, da je nikoli ni metal iz stanovanja, v katerem živi.

Trditve tožečega prepoznali kot verodostojne

Sodišče je trditve tožitelja označilo za verodostojne, ker jih je predstavil "podrobno, logično in prepričljivo" in z njimi ovrgel trditve tožene stranke v spornih besedilih na Facebooku. Presodilo je, da so trditve tožene stranke, ki jih je objavila prek mreže "Čakovec i Čakovec", ki je dostopna večjemu številu ljudi, takšne narave, da lahko škodijo časti in ugledu zasebnega tožnika. Tožnik poleg tega sam navaja, da se počuti osramočenega ter da ga ljudje sprašujejo v zvezi z objavo obtožene, pri čemer niti ena od trditev ni dokazana kot resnična in točna oz. ne obstaja utemeljen sum, da bi lahko bila. Nasprotno, obtožena je tožečega prikazala kot nemoralno, brezčutno in brezobzirno osebo ter je s tem kriva kaznivega dejanja hude osramotitve. 

Plačati bo morala prek 2000 evrov

Sodišče je v sodbi, ki sicer še ni pravnomočna, obsojeni prisodilo kazen v višini 10.370 kun ter plačilo 5.562,50 kun sodnih stroškov (skupaj približno 2140 evrov).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.