Svet
15 ogledov

Obsojena na 515 let zapora

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Člana baskovske separatistične organizacije ETA obsojena terorističnega napada leta 2008 v Španiji. V eksploziji kombi-bombe umrl španski policist.

Obtoženca Arkaitz Goikoetxea Basabe in Aitor Cotano Sinde sta priznala krivdo za teroristični napad pred dvema letoma v Španiji, za kar je Vrhovno sodišče vsakega obtožilo na 515 let zapora.

Kombi-bomba je eksplodirala 14.maja 2008 okoli 3. ure zjutraj pred vojašnico Civilne straže v Legutianu, majhnem mestu blizu baskovske prestolnice Vitoria. V napadu je umrl 41-letni častnik Juan Manuel Pinuel Villalon, 4 ljudje so bili ranjeni, iz okoliških stavb so evakuirali okoli 40 ljudi. ''Z eksplozijo je organizacija poskušala ogroziti ljudi in vojašnici, v kateri je bivalo 29 ljudi, povzročiti materialno škodo, '' je zaključilo špansko Vrhovno sodišče. 

Zaradi sodelovanja s teroristično organizacijo v istem napadu so obsodili tudi tretjega člana Ete, Iniga Gutierreta, ki ga čaka 8 let zapora.

Umrlo že več kot 850 ljudi
Teroristična organizacija Eta je po ocenah Evropske unije od začetka delovanja pred 40 leti odgovorna za smrt več kot 850 ljudi. Zavzemajo se za neodvisnost ozemelj, ki pripadajo Baskom, nase pa opozarjajo s terorističnimi napadi.

Marca 2006 je Eta po skoraj 40 letih nepričakovano razglasila premirje in špansko vlado pozvala k sodelovanju in pogajanjem za mir v Baskiji, junija 2007 pa premirje prekinila. Kljub premirju so člani Ete konec decembra 2006 izvedli napad na madridskem letališču Barajas, kjer sta umrla dva Ekvadorca,  ranjenih je bilo 19 ljudi. Pogovore z Eto je vlada takoj po napadu prekinila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.