Svet
81 ogledov

Obsojena zaradi umora Đinđića

Đinđić je bil naklonjen demokraciji in sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem, ma Žurnal24 main
Miloša Simovića in Sretka Kalinića je sodišče v Beogradu obsodilo na 30 let zaporne kazni zaradi sodelovanja pri umoru nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića leta 2003.

Simovića in Kalinića so sicer obsodili že v njuni odsotnosti, zdaj pa je sodni svet kazen potrdil. Simović je spremljal, kje se giba Đinđić, in o tem obveščal zloglasni Zemunski klan.

Kalinić pa je v avtomobilu krožil okoli vladnega poslopja. Njegova naloga je bila podpora napadu oziroma streljanje na Đinđića, če prvi napad ne bil uspešen.

Simović je na ponovnem sojenju priznal, da je kriv in dejanje obžaloval. Večkrat je ponovil, da ve, kdo je naročil umor, a o tem ni želel govoriti. Kalinić je svojo vpletenost zanikal in na ponovljeno sojenje pripeljal pričo, ki naj bi mu nudila alibi. Sodišče je odločilo, da pričanje za proces sam ni pomembno. Oba se na sodbo lahko pritožita.

Kalinić in Simović sta bila obsojena tudi zaradi drugih umorov, ugrabitev in kaznivih dejanj povezanih z delovanjem zemunskega klana. Oba sta bila obsojena na 40 let zapora, a se bo tudi v tem primeru za oba začelo vnovično sojenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.