Svet
27 ogledov

Obtičal še kitajski ledolomilec

Ledolomilec Reuters
Kitajski ledolomilec, ki je v četrtek pomagal pri reševanju 52 potnikov ruske raziskovalne ladje Akademik Šokalskij, ki je obtičala v ledu ob Antarktiki, se je tudi sam zagozdil v debeli plasti ledu.

Po navedbah agencije so jih z ledolomilca Xue Long obvestili, da so v skrbeh zaradi plovbe na območju, polnem ledu. Ledolomilec se bo poskušal varno prebiti skozi led, ko bo plima najprimernejša, kar bo v soboto. Posadka Xue Longa po zagotovilih Amse ni v nevarnosti.

Aurora bo ostala v bližini

Iz preventivnih razlogov bo za zdaj v bližini Xue Longa ostal avstralski ledolomilec Aurora Australis, na katerem je trenutno 52 rešenih potnikov Šokalskija, ki bodo tako morali v mrzlih antarktičnih vodah ostati še vsaj dan dlje.

Z ruske ladje so jih rešili s helikopterjem s kitajskega ledolomilca. Na Šokalskiju pa je ostalo 22 članov posadke, ki bodo ob izboljšanju razmer poskušali rešiti ladjo. A predstavnik Amse John Young je povedal, da bi rusko plovilo morebiti lahko ostalo ujeto še več tednov. Člani posadke imajo sicer še za najmanj 40 dni zalog.

Tako na Šokalskiju kot Xue Longu zdaj upajo na spremembo vremenskih razmer, da bi se jim uspelo prebiti iz ledu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.