Svet
15 ogledov

Obtičali na Antarktiki

Ladja, ki je obtičala na Antarktiki EPA
V debelem ledu ob Vzhodni Antarktiki je obtičala ruska znanstvena ladja, na kateri se nahaja 74 raziskovalcev in turistov. Kitajci neuspešni pri reševanju.

Potniki Akademik Šokalskija so potovali po isti poti kot raziskovalec Douglas Mawson, ji je Antarktiko odkrival pred 100 leti. V težave so zašli na božični dan.

Reševalna akcija je že v teku, a je za zdaj neuspešna. Kitajskemu ledolomilcu se namreč ni uspelo prebiti do ladje. Xue Long (Sneženi zmaj) je poskušal narediti pot skozi led, da bi ladja lahko dosegla odprto morje, a je zaradi predebele plasti leda skoraj sam obtičal in se je moral obrniti. Xue Long se je sicer raziskovalni ladji približal na 11 kilometrov, preden je obupal, poroča britanski BBC.

Avstralska agencija za pomorsko varnost, ki sicer koordinira reševanje, je še potrdila, da tudi francoski ladji ni uspelo prebiti ledu. V agenciji so dodali, da je na poti do ruske ladje zdaj še avstralski ledolomilec Aurora Australis, do nesrečnih potnikov pa naj bi prispel predvidoma v nedeljo.

"Ujetništvo" izkoristili za eksperimente

"Očitno je pred nami še dodatnih 24 ur držanja pesti in čakanja, da se nekaj zgodi," je povedal predstavnik ekspedicije Alvin Stone. Po poročanju BBC bi lahko člane odprave rešili s helikopterji, če bo vreme ostalo ugodno. Kljub temu ostajajo skrbi, da bi lahko snežni meteži ovirali reševalno akcijo. A potniki Šokalskija po navedbah članov odprave ni v nevarnosti, saj je ladja dobro založena z hrano. Čeprav so trenutno ujeti, znanstveniki na krovu ladje nadaljujejo s svojimi eksperimenti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.